Kalifa

Nieuwe muziek: maak kennis met queer R&B-artiest Kalifa en Halsey maakt Britney verdrietig

Bekijk ook de vuige video van Charli XCX en Billie Eilish

Leestijd: 4 min

Een dikke rel in popland, deze week. Toen zangeres Halsey haar nieuwe single ‘Lucky’ uitbracht, was Britney not bepaald amused, want hierin wordt ze weggezet als labiel. Of zit het toch even anders? Verder is queer rapper Le1f terug, nu als R&B-zanger Kalifa. Ook is er nieuwe muziek van Jamie xx, Caribou, Sophie en Jordy, die seks met zichzelf wil. En graag jullie aandacht voor het duet van Charli XCX met Billie Eilish!

kalifa – ‘right now’

Khalif Libasse Diouf maakte jaren geleden al naam als Le1f, en was een van de eerste openlijk homoseksuele rappers. Tegenwoordig noemt hij zichzelf Kalifa. Hij studeerde ballet en moderne dans in New York, wat je terugziet in de vloeiende bewegingen die hij maakt in zijn nieuwe video voor ‘Right Now’. Het lied duurt nog geen drie minuten, maar in dat korte tijdsbestek komt een enorme lading pruiken voorbij.

caribou – ‘volume’

De Canadese Daniel Snaith maakt al jaren muziek onder de verschillende namen Manitoba, Daphni en Caribou. Onder dat laatste pseudoniem is nu zijn nieuwe single ‘Volume’ verschenen. Het is een herbewerking van ‘Pump Up the Volume’ van M|A|R|R|S uit 1987, het allereerste elektronische lied dat Snaith ooit heeft gehoord. Hij heeft er nieuwe vocalen aan toegevoegd en er een lekker retro videootje bij gemaakt.

jamie xx & the avalanches – ‘all you children’

Ex-The xx-bandlid Jamie xx brengt op 20 september zijn tweede soloalbum uit, In Waves genaamd. Hierop staat ook ‘All Your Children’, een samenwerking met de knip- en plakkunstenaars The Avalanches. Ze werkten in 2020 al eens samen op ‘Wherever You Go’ , dat te vinden is op het Avalanches-album We Will Always Love You. ‘All You Children’ heeft een verknipt kinderkoortje, een aanstekelijke beat en een kleuterjuf-sample die de kindertjes aanmoedigt om samen te dansen. Er is geen video, wel een duizelingwekkende slash misselijkmakende visualizer.

halsey – ‘lucky’

Schandaal! Controverse! Rel! Halseys nieuwe single ‘Lucky’ is nog maar een paar dagen oud en er is nu al heel veel gedoe rond het lied. Er zit namelijk een verwijzing in naar het refrein van Britney Spears’ gelijknamige lied en in de video lijkt het erop alsof ze Britney wegzet als labiel. In de video speelt ze een Britney-fan die zingt: “Ik heb mijn hoofd vier keer geschoren omdat ik dat wilde, en toen deed ik het nog een keer omdat ik ziek werd.” Britney plaatste een boze reactie en noemde Halsey ‘gemeen’, maar riep later dat deze reactie niet van haar was. Huh? Het AD is erin gedoken en zocht het voor ons uit.

mothica – ‘afterlife’

Daar is ze weer, de Amerikaanse zangeres McKenzie Ashton Ellis. Ze maakt muziek die varieert van electropop en emo tot alternatieve rock en poppunk, en op 23 augustus verschijnt haar nieuwe album Kissing Death. ‘Afterlife’ heeft scheurende elektrische gitaren die doen denken aan Nine Inch Nails-light.

 

bryan ferry – ‘she belongs to me’

Voormalig Roxy Music-zanger Bryan Ferry viert dat hij vijftig jaar in het vak zit, met een superdeluxe 5CD-box die hij simpelweg Retrospective 1973 - 2023 heeft genoemd. Alles staat erop, van zijn bekende solohits ‘Let’s Stick Together’, ‘Slave to Love’, ‘Jealous Guy; en ‘Avalon’ tot ‘Love Is the Drug’, ‘Dance Away’ en ‘Do the Strand’ met Roxy Music. Er staat ook een nieuwe single op, namelijk deze cover van Bob Dylan.

sophie – ‘one more time’ en ‘berlin nightmare’

In 2021 kwam de experimentele avant-garde popartiest Sophie op 34-jarige leeftijd te overlijden na een val van een dak in Athene. Op 27 september komt haar tweede en laatste album uit, simpelweg Sophie genaamd. Op ‘One More Time’ is de artiest Popstar te horen (zo’n beetje de slechtst te googelen artiestennaam) en op ‘Berlin Nightmare’ is Evita Manji te horen die toevallig uit Athene komt. Het lied doet denken aan Mr Oizo’s ‘Flat Beat’.

jordy – ‘sex with myself’

“I'll just have sex with myself, I'm obsessed with myself, I'll keep my hands to myself, I like my bed to myself, make a wreck of myself, I'll just have sex with myself”, zingt Jordy. Maar dan blijkt uit het laatste couplet dat hij huilend in bed ligt en al zolang wacht op iemand om van te houden. Self love, maar dan zonder happy ending.

shenseea – ‘work me out’

Wederom komt Shenseea met een zwoele track voor zweterige zomernachten. Dat zweterige mag je letterlijk nemen, want in de video is Shenseea druk bezig in een yogaklasje, in de gym en met rapper Wizkid.

spice – ‘ex boyfriend

Daar is ze weer, onze favoriete Spice Girl uit Jamaica. Ze zingt de onzekerheden van zich af in deze break-upballad op een beat. Zoals we van Spice gewend zijn, ziet ze er weer heerlijk excentriek uit.

rema – ‘azaman’

Rema is misschien wel de grootste Afrikaanse artiest van dit moment. Hij scoorde al eens een megahit met ‘Calm Down’ en komt nu met het album Heis. De Nigeriaanse zanger heeft als bijnaam Rave Lord, en zijn nieuwe album staat dan ook vol dikke beats en bassen. ‘Azaman’ is lekker duister, en dan bedoelen we niet alleen de video.

tiësto & alana springsteen – ‘hot honey’

Tiësto draait al jaren mee in het DJ-wereldje, maar met name de laatste jaren scoort hij hit na hit. Deze keer met de gastvocalen van Alana Springsteen, een countryzangeres uit Nashville. Maar met de opgewekte nineties dance van ‘Hot Honey’ kan ze ook prima uit de voeten. O ja, even uitgezocht: geen familie van.

sevdaliza, pabllo vittar, yseult – ‘alibi’

De muziek van de Iraans-Nederlandse Sevdaliza is altijd groots en meeslepend en heeft vaak een hang naar het traditionele en tegelijkertijd naar het experimentele. Dat geldt ook voor ‘Alibi’, waarop de Latin-invloeden van Pabllo Vittar duidelijk zijn te horen. Op het eerste gehoor lijkt het lied een beetje rommelig, maar luister er vaker naar en een waar kunstwerk ontvouwt zich.

charli xcx & billie eilish – ‘guess’

Het kan de modeliefhebbers nauwelijks zijn ontgaan: het was Brat Summer, met dank aan het gelijknamige album van Charli XCX dat door vele recensenten nu al is uitgeroepen tot het album van het jaar. Van Brat is ook een deluxe edition verschenen, die Brat and It's the Same but There's Three More Songs So It’s Not heet. Een van die drie songs is ‘Guess’, en daar is nu weer een nieuwe versie van uitgebracht. In duetvorm nog wel, met niemand minder dan Billie Eilish. In de video is een heerlijk vuig feestje te zien met lebberende meiden die hun ondergoed uittrekken en op Charli en Billie gooien.

kate pierson – ‘evil love’

Maar dat is leuk: Kate Pierson van The B-52’s heeft een solosingle uitgebracht. Mooi ook, om haar kenmerkende luide en loepzuivere stem eens te horen op een midtempo deuntje met een retro vibe. Zelf noemt ze het ‘a noir thriller of a song’.

Powered by Labrador CMS