Nieuwe podcast: ‘Op Het Kruispunt’, over lhbti+ mensen met een handicap
Lhbtq-mensen met een handicap botsen vaak op extra drempels in de maatschappij. Om die weg te werken, presenteert de podcast Op Het Kruispunt vijf unieke portretten van mensen met boeiende verhalen. Van Xavier bijvoorbeeld, die vertelt over zijn hersenverlamming.
Naar aanleiding van internationale Pride Month in juni lanceert çavaria de podcastreeks Op Het Kruispunt. De podcastreeks brengt verhalen van lhbti+ mensen met een handicap en de vaak onverwachte raakvlakken daartussen.
Extra drempels
Lhbti+ mensen met een handicap botsen vaak op extra drempels in onze maatschappij. Om die weg te werken, werkten we samen met ach andere organisaties aan het project Op het kruispunt: voor lhbti+ personen met een handicap. De podcastreeks is het sluitstuk van dit project, zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.
In de podcast zijn vijf unieke portretten te beluisteren van mooie mensen met boeiende verhalen. Zoals dat van Xavier (34), die door een hersenverlamming voor zijn geboorte een verzwakking heeft langs de rechterzijde van zijn lichaam. In de eerste aflevering van de podcastreeks getuigt hij over zijn leven als homo man en over zijn weg naar zelfexpressie waarin sterke vrouwen een belangrijke rol spelen.
Uitvergrote stereotypen
Xavier vertelt: “In de vroege jaren 2000 werden in de media bepaalde stereotypen rond homo mannen uitvergroot. Ik vond mezelf daar niet in terug. Ik ben dan meer op zoek gegaan naar sterke en onafhankelijke vrouwelijke rolmodellen zoals Lara Croft en Xena the Warrior Princess. Dat waren vrouwen die bepaalde stereotypen doorbraken en ik vond dat iets om naar op te kijken... Als er mensen met een handicap op televisie kwamen dan was dat bijvoorbeeld Marc Herremans of een andere atleet met een handicap. Ik had daar niets mee.”
Door zijn handicap bleef zijn seksuele oriëntatie een tijdje onder de radar: “Als je een handicap hebt dan word je bijna enkel gezien als iemand die een zorgkader nodig heeft. Dat klopt enerzijds want ik heb ondersteuning nodig. Anderzijds staan seksuele vraagstukken en intimiteit dan wel op pauze... Ik was 13 toen ik wist dat ik op jongens viel en 18 voor ik er mee naar buiten kwam.”
Opboksen tegen vooroordelen
Xavier bokst al heel zijn leven op tegen vooroordelen en vindt dat er in onze maatschappij een ruimer beeld moet komen over gender: “Er is nog altijd werk aan de winkel, het kan altijd beter. Want wat is “mannelijk”? En wat betekent “vrouwelijk”... Het beeld hierrond moet meer divers worden.”
Deze podcast is een productie van Playbird, in opdracht van çavaria en acht andere partners uit het gelijknamige project. Çavaria, Konekt, Inter, GRIP vzw, Transgender Infopunt, Casa Rosa, UniQue, Aut & Out en Intersekse Vlaanderen werkten een jaar lang samen aan tools en expertise om hun organisaties inclusiever te maken voor lhbti+ mensen met fysieke, mentale, verstandelijke of zintuiglijke beperkingen.
Dit project werd gerealiseerd met de steun van het Fonds De Warmste Week.De reeks brengt gedurende vijf donderdagen in juni verschillende verhalen. Die zijn te beluisteren via alle gangbare streamingsdiensten zoals Spotify, Apple Podcast en via de site van çavaria: https://cavaria.be/kruispunt.
De eerste aflevering is gisteren live gegaan en draait om Xavier uit Roeselare, over zijn weg naar zelfexpressie waarin sterke vrouwen een belangrijke rol spelen.