Noodkreet Utrecht Pride: feest dreigt in het water te vallen
Dit jaar geen vergunning vanwege drukte en geluidsoverlast
De organisatie van Utrecht Pride heeft een brandbrief gestuurd naar het Utrechtse stadsbestuur, nu die dit jaar geen vergunning willen geven voor het slotfeest op het Jacobskerkhof. Die zou daar zorgen voor te veel drukte en geluidsoverlast.
Volgens voorzitter van Utrecht Pride Robbert Kalff stelt de gemeente veel te strenge geluidseisen aan een afterparty in de binnenstad van Utrecht. Na afloop van de jaarlijkse botenparade is er een feest op het Jacobskerkhof, maar dit jaar dreigt de gemeente roet in het eten te gooien: het lukt niet om tot overeenstemming te komen over een vergunning voor het feest. Met name geluidsoverlast speelt hierbij een rol.
suffe staande receptie
Kalff heeft het Utrechtse stadsbestuur een brandbrief gestuurd die hij begint met ‘een noodkreet’. Bij de voorgaande editie van het feest werden de geluidsnormen overschreden en met de aanvraag voor dit jaar dreigde dat ook weer te gebeuren. Kalff wist daarvoor een oplossing: als Utrecht Pride wordt benoemd als een zogeheten ‘beeldbepalend evenement’, gelden de geluidsnormen niet meer. En als de geluidsnorm niet wordt opgerekt, dreigt Utrecht Pride volgens Kalff ‘een nogal suffe staande receptie’ te worden.
In zijn brief schrijft hij: “Als Utrecht belang hecht aan het zijn van een progressieve, inclusieve en diverse stad kan het niet anders dan dat het één na grootste evenement van Utrecht en de tweede Pride van Nederland het predicaat ‘Beeldbepalend evenement’ [te] geven met de daarbij behorende geluidsnorm.”
rigide opstelling
De Utrechtse politiek reageerde tijdens het vragenuur van de Gemeenteraad op de brandbrief van Kalff. D66-commissielid Emma Dolmans stelde vragen aan het college. Ze noemde de opstelling van wethouder Eva Oosters ‘rigide’ en pleitte ervoor dat de gemeente zich flexibeler zou opstellen. Ten slotte benadrukte ze dat er nauwelijks klachten over geluidsoverlast waren binnengekomen bij de gemeente.
Wethouder Oosters bevestigde dat laatste: ze kende maar één klacht. Verder roemde ze Pride als een mooi evenement: “We streven ernaar om juist een stad te zijn waar iedereen in vrijheid en veiligheid zichzelf kan zijn en ook kan vieren. En de Pride draagt daar echt heel veel aan bij.”
feest is locatie ontgroeid
Desondanks wil Oosters geen extra geluidsnormen toestaan. Volgens de gemeente is de overlast te groot en is het straatfeest de locatie aan het Jacobskerkhof ontgroeid. De wethouder pleitte ervoor om het feest deels te verplaatsen naar een andere locatie, als voorbeeld noemde ze Park Paardenveld.
Aan RTV Utrecht vertelde Oosters dat de toekomst van Utrecht Pride zeker niet ter discussie staat. Ze zei na het debat: “De Pride in Utrecht zal echt blijven bestaan en daar staan we als gemeente ook volkomen achter. Het is alleen even puzzelen hoe het gaat op het kleine stukje waarop we het evenement organiseren.”
Coverbeeld: UnSplash