Laura Aarts

Nooit eerder scoorden lhbtiq+-atleten zoveel medailles als op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Met drie Nederlandse bijdragen, bovendien!

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Nederland mag dan een recordaantal medailles hebben binnengehaald in Parijs, maar stel dat ‘Team Lhbtiq+’ óók een land was geweest. Dan waren ze als zevende land geëindigd in het klassement, met een totaal van 42 medailles. Da’s toch leuk om te weten? Met maar liefst drie Nederlandse bijdragen bovendien!

Onze collega’s van OutSports hebben bijgehouden hoeveel lhbtiq+-atleten hebben meegedaan aan de Olympische Spelen en wat ze hebben binnengehaald aan Olympisch brons, zilver en goud.

195 atleten 

Aan de Olympische Spelen 2024 in Parijs deden 195 atleten mee die openlijk lhbtiq+ zijn, in Tokio waren dat er in 2021 nog 186 (de Olympische Spelen 2020 werden een jaar uitgesteld vanwege Covid-19). Stel dat ‘Team Lhbtiq+’ een land was, dan waren ze in 2021 geëindigd als tiende in het klassement. In 2024 is dat nog hoger: met een totaal van 42 medailles staat ‘Team Lhbtiq+’ zelfs zevende in het klassement.

In totaal zijn er 42 medailles gewonnen door ‘Team Lhbtiq+’, waaronder 15 keer goud, 13 keer zilver en 14 keer brons.

drie nederlandse medailles 

Outsports heeft alle lhbtiq+ medaillewinnaars op een rijtje gezet, van de gouden medaille voor het Amerikaanse vrouwenbasketbalteam met vier ‘out’ spelers tot de bronzen medaille voor de Franse judoka Amandine Buchard.

Nederlands lbhtiq+-spelers sleepten drie medailles in de wacht. Anne Veenendaal en Marleen Jochems wonnen hockey-goud door China te verslaan in een shootout. Marianne Vos won zilver bij de Wegwedstrijd vrouwen in het wegwielrennen. Tot slot won Laura Aarts brons met haar waterpoloteam toen ze het Amerikaanse team versloegen met 11-10. 

Bekijk het volledige overzicht bij Outsports.

Powered by Labrador CMS