Transgender wetgeving

NSC tegen transgenderwet: geslachtsverandering ‘moet niet te makkelijk zijn’

Partij laat zich van onzorgvuldige kant zien, aldus Transgender Netwerk

Leestijd: 1 min

NSC, de partij van Pieter Omtzigt, trekt de stekker uit de wijziging van de transgenderwet. Volgens NSC moet het ‘niet te makkelijk zijn’ om in een paspoort het geslacht te veranderen. Hiermee lijkt het erop dat het wetsvoorstel definitief wordt geschrapt.

Met de aanpassing van de wet wilde het kabinet een obstakel wegnemen voor mensen die hun geslacht willen wijzigen in hun paspoort. Als het plan was doorgegaan, had iedereen vanaf 16 jaar bij de gemeente kunnen aangeven man of vrouw te zijn, zonder verklaring van een arts. Dat is nu wel verplicht. Mensen onder de 16 hadden met toestemming van een rechter kunnen kiezen voor een M of V in het paspoort.

kamermeerderheid is tegen

De wetswijziging was al controversieel verklaard, waardoor pas een volgend kabinet ermee verder zou gaan. Sinds de verkiezingen is er geen Kamermeerderheid meer voor het plan. CDA, PVV, FvD, Ja21, SGP, ChristenUnie en BBB zijn tegen, NSC nu dus ook. Daar kan de VVD zich ook nog bij voegen.

NSC-Kamerlid Nicolien. Van Vroonhoven heeft het kabinet gevraagd de wijziging nu in te trekken en zegt anders met een motie te komen. Ze zegt: “We zijn absoluut niet tegen geslachtsverandering. Maar het moet ook niet te makkelijk zijn. Er zijn echt risico’s voor de veiligheid van vrouwen. Zo zie je in Engeland bijvoorbeeld dat mannen zo ineens toegang krijgen tot vrouwengevangenissen. Dat moeten we niet willen.”

spookverhalen 

Voorstanders van de wetswijziging noemen dit spookverhalen. Joost Sneller van D66 hierover: “De Tweede Kamer neemt mogelijk een conservatieve afslag. En verlaat het voor Nederland kenmerkende streven naar individuele vrijheid. Blijkbaar zijn niet langer de rechten van alle Nederlanders geborgd.”

reactie transgender netwerk

"NSC die zichzelf neerzet als de partij voor goed bestuur, zorgvuldige besluitvorming en bescherming van de rechtstaat laat zich hier van een ongekend onzorgvuldige kant zien”, zegt Transgender Netwerk. De organisatie roept NSC op hun standpunt te heroverwegen en recht te doen aan haar grondbeginselen door nu in gesprek te gaan met transgender mensen, onderzoekers en transgender belangenorganisaties. Voortzetting van de parlementaire behandeling is een teken van zorgvuldigheid, het geeft de volledige Kamer de mogelijkheid om het debat op basis van feiten af te ronden.

Bron: AD / Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS