Oegandese rechtbank verwerpt petitie om de strenge anti-homowet ongedaan te maken
Het constitutionele hof van Oeganda heeft een poging afgewezen om een controversiële anti-homowet, die als een van de strengste ter wereld wordt beschouwd, ongedaan te maken.
“We weigeren de Anti-Homoseksualiteitswet 2023 in zijn geheel nietig te verklaren, noch zullen we een permanent verbod opleggen tegen de handhaving ervan”, zei rechter Richard Buteera, plaatsvervangend opperrechter van Oeganda en hoofd van de rechtbank.
wereldwijde verontwaardiging
De wetgeving werd in mei vorig jaar aangenomen en veroorzaakte verontwaardiging onder de lhbtiq+-gemeenschap, mensenrechtenactivisten, de VN en westerse landen.
De Anti-Homoseksualiteitswet legt levenslange gevangenisstraffen op voor homoseksuele relaties met wederzijds goedvinden en bevat bepalingen die ‘verergerde homoseksualiteit’ tot een misdrijf maken waarop de doodstraf staat.
petitie
De petitie was ingediend door twee rechtenprofessoren van de Makerere Universiteit in Kampala, wetgevers van de regerende partij en mensenrechtenactivisten. Ze hadden aangevoerd dat het de fundamentele rechten schendt die worden gegarandeerd door de Oegandese grondwet, waaronder de vrijheid van discriminatie en het recht op privacy.
De indieners zeiden ook dat het in strijd was met de verplichtingen van Oeganda op grond van de internationale mensenrechtenwetgeving, waaronder het Verdrag van de Verenigde Naties tegen foltering. De rechtbank was in december begonnen met de behandeling van de zaak.
doodstraf
Een 20-jarige man werd in augustus vorig jaar de eerste Oegandees die op grond van de omstreden wet werd beschuldigd van ‘verergerde homoseksualiteit’. Hij werd beschuldigd van “onwettige geslachtsgemeenschap met een mannelijke volwassene van 41 jaar”, een misdrijf waarop de doodstraf staat.
Oeganda, een conservatief, overwegend christelijk land in Oost-Afrika, is berucht om zijn intolerantie tegenover homoseksualiteit. Het heeft zich verzet tegen de druk van rechtenorganisaties, de VN en buitenlandse regeringen om de wet in te trekken.
visumverbod
De VS, die dreigden te bezuinigen op de hulp en investeringen aan Kampala, legden in december een visumverbod op aan niet bij naam genoemde functionarissen wegens schending van de mensenrechten, waaronder die van de lhbtiq+-gemeenschap.
De Wereldbank kondigde in augustus aan dat zij nieuwe leningen aan Oeganda zou opschorten vanwege de wet, die “’undamenteel in tegenspraak’ is met de waarden die de in de VS gevestigde kredietverstrekker verdedigt.
hulp teruggeschroefd
In december beschuldigde de Oegandese minister van Buitenlandse Zaken, Henry Okello Oryem, het Westen ervan ‘ons te dwingen relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te aanvaarden met behulp van hulp en leningen’.
In 2014 hebben internationale donoren de hulp aan Oeganda teruggeschroefd nadat president Yoweri Museveni een wetsvoorstel had goedgekeurd dat tot doel had levenslange gevangenisstraffen op te leggen voor homoseksuele relaties, dat later werd teruggedraaid.
De nieuwste anti-homowet heeft brede steun in het land, waar wetgevers de maatregelen hebben verdedigd als een noodzakelijk bolwerk tegen de westerse immoraliteit.
Bron: The Guardian