Olly Alexander: “Ik durfde niet over PrEP te beginnen”

It's a Sin-acteur vertelt over zijn worstelingen met seksualiteit

Leestijd: < 1 min

It’s A Sin-acteur Olly Alexander heeft jarenlang geworsteld met zijn seksualiteit. In een essay schrijft hij zich schaamde dat hij gay is, doodsbang was om hiv op te lopen en tot voor kort niet over zijn seksleven te praten, zelfs niet met zijn dokter. “Ik durfde niet over PrEP te beginnen.”

Olly Alexander is zanger van Years & Years en speelde eerder dit jaar een belangrijke rol in de dramaserie It’s A Sin, over een groep vrienden in het Londen van de jaren tachtig, toen hiv en aids om zich heen grepen.

Homofobie

Voor VICE werkte hij mee aan een essay met de titel: We Can Do Better Than This: 35 Voices on Future of LGBTQ+ Rights. Hierin vertelt Alexander dat hij als scholier regelmatig te maken heeft gehad met homofobie. De angst dat iemand hem zou outen, zorgde ervoor dat het mentaal niet goed met hem ging.

“Ik ben er jarenlang van overtuigd geweest dat er iets grondig mis was met mij. Dat gebeurt er met je als je opgroeit als gay in een wereld waar hetero de norm is. Dat ik me zo voelde kwam niet alleen doordat ik homoseksueel ben. Ik had ook andere problemen, met mijn lichaam, met mijn gedachten, mijn hele DNA was vervuld van schaamte.”

Angst en schaamte

Alexander vervolgt: “Die schaamte is schadelijk en staat bijna al het andere in het leven in de weg.” Toen hij seks begon te hebben met andere mannen, kwam daar de doodsangst bij dat hij hiv zou oplopen. “Schaamte lag ook weer ten grondslag aan die angst, maar op dat moment begreep ik dat niet. Ik had het gevoel dat me iets vreselijks te wachten stond. Dat ik uiteindelijk gestraft zou worden, en dat ik dat verdiende.”

In 2018 begon Alexander met PrEP, een dagelijks toegediend medicijn die de overdracht van hiv voorkomt. Zijn mentale problemen was hij toen wel te boven gekomen, maar hij had een ‘ingewikkelde’ verstandhouding met de pil, ook weer vanuit de gedachte vanuit zijn jeugd dat homoseksualiteit iets negatiefs was.

In zijn ogen was hiv iets waarover je niet sprak. “Ik schaam me er nu voor dat ik zelfs niet met een dokter durfde te praten over PrEP. Ik maakte mezelf wijs dat ik het te druk had met andere dingen, maar nu realiseer ik me dat ik bang was om erover te praten.”

Paniek

Onlangs alle doktersbezoeken waarin zijn mentale gesteldheid werd besproken, kwam het niet in Alexander op om over seksualiteit en preventie te beginnen. “Ik raakte in paniek. Ik wist toen nog niet dat er websites waren als Prepster.info of iwantprepnow.co.uk en dat er een geweldige organisatie bestaat als de Terrence Higgins Trust.”

Alexander besluit: “Scholen moeten leerlingen vertellen over lhbtq-gerelateerde zaken. Dat is niet radicaal, maar gewoon logisch. Als je eenmaal volwassen bent, betekent dat niet dat je alle kennis in huis hebt die je nodig hebt om te overleven. Fouten maken hoort erbij, je hele leven lang. Maar we kunnen proberen om jonge mensen zo goed mogelijk te informeren.”

Powered by Labrador CMS