Ondanks beloften: lhbtq’s nog altijd gearresteerd in Qatar

Human Rights Watch slaat alarm

Leestijd: < 1 min

Met het WK Voetbal in aantocht hebben de autoriteiten beloofd lhbtq’s met rust te laten. Dat gebeurt echter niet, aldus Human Rights Watch. Vorige maand nog zijn er mensen gearresteerd en mishandeld, zo meldt de mensenrechtenorganisatie.

De lhbtq-gemeenschap van Qatar wordt nog altijd vervolgd. Ook nu het land heeft verzekerd dat het veilig is voor lhbtq-fans om het WK Voetbal bij te wonen. In Qatar is homoseksualiteit illegaal en worden mensen om die reden opgepakt, vernederd en mishandeld.

Gearresteerd

Human Rights Watch (HRW) heeft nu een rapport uitgebracht waarin staat dat vorige maand nog een aantal lhbtq’s is gearresteerd. De organisatie sprak met vier trans vrouwen, een biseksuele vrouw en een homoseksuele man, allen woonachtig in Qatar. Tussen 2019 en 2022 zijn ze gearresteerd door een speciale veiligheidseenheid van de overheid.

HRW meldt dat de vier trans vrouwen verplicht werden om conversietherapie te ondergaan. Een van de vrouwen vertelt dat ze tot bloedens toe in haar gezicht werd geslagen. Ook kreeg ze te horen dat ze ‘vrouwen probeerde te imiteren’. Ze vertelt ook dat er twee Marokkaanse lesbiennes, vier Filippijnse gay mannen en een homoseksuele man uit Nepal zaten opgesloten.

Kaalgeschoren

Een andere trans vrouw was opgepakt vanwege het feit dat ze make-up droeg. Bij haar vrijlating moest ze beloven dat ze dat niet meer zou doen. ‘Ze veegden mijn gezicht schoon. Ook schoren ze mijn haar af”, vertelt ze in het rapport. De biseksuele vrouw vertelt dat ze meerdere malen bewusteloos is geslagen, nadat ze geblinddoekt was afgevoerd.

Geen van de geïnterviewden kreeg een blijvende straf. Lhbtq’s kunnen in Qatar tot drie jaar gevangenisstraf krijgen. Voor moslims gelden bovendien de Sharia-wetten, waarin staat dat op homoseksualiteit de doodstraf staat.

Veiligheidsdiensten gaan hun gang

Qatar heeft in de aanloop naar het WK Voetbal beloofd dat lhbtq’s niet bestraft worden als ze hand in hand lopen of elkaar zoenen. Maar in de praktijk trekken de veiligheidsdiensten daar zich niets van aan, aldus HRW.

Bron: PinkNews / Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS