Onderzoek: lhbtiq+-gemeenschap ervaart meer haat, onveiligheid en discriminatie
Nagenoeg de hele lhbtiqa+ gemeenschap ervaart meer haat, onveiligheid, geweld en discriminatie dan mensen die niet tot deze groep behoren. Dat blijkt uit de Lhbtiqa+ monitor die op 6 november in opdracht van de regering verscheen. Specifieke groepen binnen de lhbtiqa+ gemeenschap ervaren vaak meer en ernstiger problemen. COC pleit voor maatregelen van de regering.
Hoopvol nieuws is dat stagnatie van de acceptatie door de Nederlandse bevolking volgens de monitor niet lijkt door te zetten. De groep die zegt positief te staan tegenover de regenbooggemeenschap werd volgens het nieuwe onderzoek iets groter, al zijn opvattingen over m.n. non-binaire, bi+ en transgender personen minder positief. De groep met negatieve opvattingen over de regenbooggemeenschap blijft echter vrijwel gelijk of neemt zelfs licht toe (negatief over homoseksualiteit 4%, over genderdiversiteit 10%).
“Een kleine maar luide groep lijkt maar niet te kunnen verkroppen dat er een regenbooggemeenschap is”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Dat leidt tot haat, geweld, onveiligheid en discriminatie tegen onze gemeenschap. Het is belangrijk dat de overheid daar maatregelen tegen neemt.”
veel haat en discriminatie
De hele lhbtiqa+ gemeenschap ervaart volgens de monitor veel discriminatie: waar 11% van de cis-hetero personen daar de afgelopen 12 maanden mee te maken kreeg, is dat bij lhbtiqa+ mensen tot meer dan vijf keer zoveel (63% voor non-binaire personen). Uit de Lhbtiqa+ monitor blijkt ook dat de hele regenbooggemeenschap relatief veel te maken krijgt met online haat. Dat strookt met eerder onderzoek waaruit blijkt dat online haat tegen de gemeenschap de laatste jaren toenam met een factor 3 tot 5.
Veel groepen binnen de lhbtiqa+ gemeenschap ervaren vaker onveiligheid, met name homomannen, bi+ vrouwen, non-binaire en queer personen. Dat geldt ook voor ervaring met geweldsdelicten. Uit onderzoek van o.a. de politie bleek eerder dit jaar al dat het aantal meldingen van discriminatie en geweld tegen de regenbooggemeenschap afgelopen jaar steeg met bijna een kwart.
moeite met zichtbaarheid
Volgens de monitor heeft een aanzienlijk deel van de bevolking moeite met zichtbaarheid van de regenbooggemeenschap. Zo vindt ongeveer een vijfde van de bevolking het aanstootgevend als twee mannen (21%) of twee vrouwen (16%) elkaar in het openbaar zoenen. De hele regenbooggemeenschap denkt dan ook na over hun gedrag in de openbare ruimte en loopt bijvoorbeeld niet hand-in-hand loopt of past hun genderexpressie aan.
COC pleit voor maatregelen tegen geweld. Zo zou er op school meer aandacht moeten zijn voor onderling respect en acceptatie, moeten er hogere straffen komen op discriminerend geweld en is meer politiecapaciteit nodig om discriminatie aan te pakken.
specifieke groepen ervaren ernstige problemen
De positie van verschillende groepen binnen de regenbooggemeenschap is relatief slecht. Zo blijft de acceptatie van genderdiversiteit achter. Bijna een derde van de Nederlandse bevolking (32%) beschouwt transgender zijn als een modeverschijnsel. Ook krijgen non-binaire, transgender en queer personen tot ruim vijf keer vaker te maken met online haat.
Met Transgender Netwerkpleit COC voor strafbaarstelling van groepsbelediging van transgender en intersekse personen en voor een stevige aanpak van online discriminatie met meer politiecapaciteit en bestrijding van desinformatie.
ongewenst seksueel gedrag
Bi+ personen krijgen meer dan twee keer vaker dan cis-heteropersonen te maken met ongewenst seksueel gedrag. Met Bi+ Nederland pleit COC voor maatregelen om seksueel geweld tegen bi+ mensen en andere lhbtiqa+ personen te bestrijden en om de emancipatie van bi+ personen te versterken.
Positief is dat een zeer groot deel van de Nederlandse bevolking (84%) vindt dat intersekse personen over hun eigen lichaam moeten kunnen beslissen. Toch krijgen nog altijd duizenden intersekse kinderen in Nederland te maken met medisch niet-noodzakelijke behandelingen zonder hun uitdrukkelijke en goed geïnformeerde toestemming. Met de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID pleit COC voor een wettelijke regulering die medisch niet-noodzakelijke behandelingen van intersekse kinderen zonder hun uitdrukkelijke en goed geïnformeerde toestemming expliciet verbiedt. Ook de Tweede Kamer heeft hier recent nog om gevraagd.
online haatreacties
Lhbtiqa+ personen van kleur krijgen volgens de monitor relatief veel te maken met online haatreacties en zij ervaren zowel discriminatie om hun herkomst of huidskleur, als om hun lhbtiqa+ zijn. Lhbtiqa+ personen met een beperking ervaren relatief veel pestgedrag. COC pleit voor maatregelen om deze combinaties (intersecties) van discriminatievormen aan te pakken.
COC vindt het positief dat er in de nieuwe Lhbtiqa+ monitor meer aandacht is voor onder meer aseksuele, queer, non-binaire en intersekse personen en voor lhbtiqa+ personen van kleur, met een migratieachtergrond en met een beperking. De organisatie dringt erop aan dat in volgende onderzoeken meer mensen uit deze groepen worden ondervraagd, omdat de onderzoekspopulaties in de huidige monitor vaak klein zijn.
Coverbeeld: UnSplash