Ook bij de Romeinen trouwden mannen al met elkaar

Kon allemaal gewoon, zoals te zien is tijdens deze expositie

Leestijd: < 1 min

Het huwelijk tussen twee mannen is niet alleen iets van deze tijd. Tijdens de tentoonstelling Een Romeinse Bruiloft is te zien dat in de Romeinse tijd ook huwelijksverbintenissen bestonden tussen man en man.

In Museum Kasteel Wijchen is deze week een tentoonstelling te zien over huwelijken en relaties in de Romeinse tijd, met als hoogtepunt een heuse huwelijksvoltrekking, aanstaande woensdag.

Martine van Empel wil met de stichting RomeinenNU de Romeinse geschiedenis van Nederland op een frisse en eigentijdse manier presenteren. Samen met directeur van Museum Kasteel Wijchen Rylana Seelen en directeur van museum Het Pakhuis in Ermolo, Germa Greving, heeft Van Empel de expositie Een Romeinse Bruiloft samengesteld.

Hun tijd ver vooruit
Hier is te zien dat de Romeinen op veel vlakken hun tijd ver vooruit waren, onder meer op het gebied van relaties tussen man en vrouw. “De vrouw mocht bijvoorbeeld van een man scheiden als hij het te bont maakte met buitenechtelijke avontuurtjes”, vertelt  Van Empel aan het AD.

Het huwelijk was bij de Romeinen vooral een zakelijke transactie, bedoeld om wettig nageslacht op de wereld te zetten. Het leeftijdsverschil tussen man en vrouw was groot. Mannen trouwden doorgaans tussen hun 40e en 50e levensjaar omdat ze eerst carrière moesten maken en een fortuin vergaren. Ze trouwden dan met meisjes van 14 of 15 jaar. “Die leverden hun speelgoed in als ze gingen trouwen en waren vanaf dat moment vrouw”, vertelt Seelen.

Wanneer mannen tijdens een huwelijk buitenechtelijke relaties hadden, werd daar niet moeilijk over gedaan. Ook niet als daar kinderen van kwamen. Voor vrouwen lag dat anders, het gold als een schande als die een affaire hadden.

Minnaar
Homoseksualiteit was bij de Romeinen geen enkel probleem, aldus Seelen en Van Empel. “Van keizer Hadrianus was bekend dat hij een minnaar had. Er zijn zelfs homohuwelijken gesloten”, zegt Van Empel. “Wat dat betreft was de middeleeuwen echt een stap terug. Onder invloed van de kerk werden veel van deze vrijheden taboe verklaard. Een taboe dat tot ver in de twintigste eeuw bleef gelden.”

Veel tradities van nu stammen uit de Romeinse tijd. Echtparen droegen ringen, bij het huwelijk droeg de vrouw een sluier en werd ze over de drempel van haar huis gedragen. Niet door de bruidegom, maar door begeleidsters. Van Empel: “Als ze daarbij struikelden, betekende dat onheil voor het huwelijk.’’

Waar te zien?
Een Romeinse Bruiloft is nog tot en met 25 augustus te zien in Museum Kasteel Wijchen, Kasteellaan 9, Wijchen. De toegang is gratis.

Powered by Labrador CMS