Ook dit jaar weer twee soorten Pride in Amsterdam
Net als in dit jaar zal Pride in Amsterdam door twee verschillende partijen worden georganiseerd, terwijl het eigenlijk de bedoeling was om nieuw beleid in te voeren. Reden voor dit uitstel: onvoldoende tijd om een knoop door te hakken. Ook zou er minder subsidie beschikbaar komen.
Cultuurwethouder Touria Meliani heeft het nieuwe Pridebeleid opnieuw met een jaar uitgesteld. Net als in dit jaar zal er in 2024 een tussenvorm komen waarbij twee organisatoren ieder een eigen programma organiseren. Reden voor dit uitstel is volgens Meliani dat er te weinig tijd is tussen de evaluatie van afgelopen jaar en de organisatie voor volgende zomer.
Twee partijen
Het organiseren van Pride in Amsterdam heeft heel wat voeten in aarde. Vorig jaar verliep de vergunning van Pride Amsterdam, de stichting die het evenement jarenlang organiseerde. Het gemeentebestuur dat de vergunning verstrekt, wil dat het evenement inclusiever en minder commercieel wordt. Daarop zag nieuwkomer Queer Amsterdam haar kans schoon en wilde de vergunning overnemen. Naar eigen zeggen hadden die te weinig tijd om een goede aanvraag in te dienen, waarop Meliani besloot met beide partijen in gesprek te gaan.
Uiteindelijk kregen zowel Queer Amsterdam en Stichting Pride Amsterdam ieder een eigen week. Queer Amsterdam sloot de eerste week af met een Pride Walk, Stichting Pride Amsterdam verzorgde de canal parade aan het einde van week twee. Het was bedoeld als een tussenvorm, waarna het aan wethouder Meliani was om een knoop door te hakken over de toekomst van de Pride.
Minder subsidie
Nu blijkt dus dat er te weinig tijd is om die knoop nu al door te hakken. Meliani meldt in een brief aan de gemeenteraad dat beide partijen enthousiast zijn. Daarbij merkt ze op dat het ‘nog wel onduidelijk is’ hoeveel geld de gemeente uittrekt voor beide organisaties en dat beide partijen op eigen benen moeten kunnen staan. Het Parool maakt daaruit op dat er minder subsidie komt.
De totale subsidie voor beide organisaties viel afgelopen jaar bijna drie keer zo hoog uit als bij voorgaande Prids. In 2022 kreeg Stichting Pride Amsterdam 250.000 euro uit het het Evenementenfonds en geen diversiteitssubsidie. Die kreeg Queer Amsterdam afgelopen jaar wel. In totaal kreeg Queer Amsterdam bijna 475.000 euro en Stichting Pride Amsterdam 350.000 euro. Hoeveel subsidie er beschikbaar wordt voor volgend jaar, is nog niet bekend.
Amstelveld: minder feest
Een ander punt dat speelt is het straatfeest op het Amstelveld, waarover al jaren klachten binnenkomen bij de gemeente. Twee weken voorafgaand aan dat feest oordeelde de rechter dat het feest alsnog mocht doorgaan tot middernacht, ondanks de eis van de gemeente dat het feest om acht uur moest stoppen.
Dit jaar steekt de gemeente daar definitief een stokje voor. Burgemeester Halsema heeft het locatieprofiel laten aanpassen: het hele jaar door mogen er evenementen worden georganiseerd op het Amstelveld tot maximaal 4.000 bezoekers, met 20:00 uur als eindtijd.
Bron: Het Parool