Dimitri Pavadé

Paralympische verspringer Dimitri Pavadé viert winnen van bronzen medaille met coming-out

Leestijd: 2 min

Tijdens de Paralympische Spelen in Parijs is Dimitri Pavadé uit de kast gekomen. De 35-jarige verspringer die meedeed voor Frankrijk schreef na het winnen van een bronzen medaille op zijn Instagram-account: “Ja, ik ben klein, van gemengd ras, eenbenig, en om het nog erger te maken: gay!”

Pavadé omschrijft zijn leven als ‘gewoon’ en dat hij in het moment leeft. Maar over zijn deelname aan het Franse Paralympische team en het behalen van een bronzen medaille bij het verspringen gebruikte hij enthousiastere woorden. “Vandaag kon ik iets betekenen met wat ik heb gepresteerd, door een voorbeeld te zijn van mensen met een beperking”, schrijft hij op Instagram.

tweede gevecht 

De Paralympisch atleet woont op La Réunion, een klein eiland in de Indische oceaan, waar het niet vanzelfsprekend is om gay te zijn. Op Instagram laat Pavadé weten dat hij weinig tijd heeft voor mensen die zijn fysieke of seksuele identiteit niet willen accepteren, en beschreef hen als ‘niet waardig’. “Het leven is te kort om belang te hechten aan dit soort individuen.”

Hij vervolgt: “Nu heb ik een tweede gevecht te voeren. Ik hoop ook kracht en moed te geven aan mensen die nog steeds in de kast zitten, en aan topsporters die niet openlijk en vrij durven te leven.

La Réunion ligt ten oosten van Madagaskar. Pavadé vertelde in 2023 over zijn achtergrond aan Olympics.com: hij komt uit een klein en bescheiden gezin, zijn moeder werkte als dienstmeisje en zijn vader als metselaar. Op zijn achttiende ging Pavadé aan de slag als havenarbeider. Al na twaalf dagen ging het mis: “Toen kreeg ik mijn ongeluk. Een vorkheftruck van achttien ton rolde over mijn been en mijn leven veranderde drastisch.”

bronzen medaille 

Pavadé kreeg een prothese en leerde weer staan en lopen. Hij vond werk bij een supermarkt, waarmee hij zijn universitaire studie betaalde. In 2013 verhuisde hij naar Frankrijk om een opleiding tot prothesist te volgen en anderen te helpen die ledematen zijn verloren.

Toen Pavadé als stagiair aan de slag ging, bewonderde zijn directeur hem om zijn gespierde lichaam. Hij moedigde hem aan om te beginnen met atletiek. In 2016 debuteerde hij als para-atleet en won het jaar daarop twee gouden medailles op de Franstalige Spelen. In 2020 won hij een zilveren medaille op de Paralympics in Tokio. Daar komt nu dus een bronzen medaille bij.

t64 

Pavadé deed mee in de T64-categorie, die is bedoeld voor atleten met een beperkt vermogen in één onderbeen of die een of beide benen onder de knie missen.

Bron: The Advocate

Powered by Labrador CMS