Paul Morris vs. Dook van Dijck

Winq Volvo Rally

Met twee splinter­nieuwe Volvo’s gingen vier geweldenaars het duel met elkaar aan: Dook van Dijck & Bram de Wijs versus Paul Morris & Jackie Lou. Zonder strijd geen overwinning. 

Op een zomerse vrijdag nodigden wij zanger Paul Morris en acteur/zanger Dook van Dijck uit om met de volledig elektrische Volvo EX40 en de nieuwe en eveneens elektrische Volvo EX30 het tegen elkaar op te nemen in een heuse rally. In beide auto’s is het luxe Zweedse design van Volvo herkenbaar en de accu’s van beide auto’s hebben een grote range, dus de chauffeur hoeft niet steeds op zoek naar een laadpaal. Misschien dat de EX40 als rallywinnaar uit de bus zou komen als het op rijcomfort aankomt, hoewel de EX30 op dat gebied andere auto’s uit zijn prijsklasse ver achter zich laat.

Beide mannen namen een plus één mee: Paul liet zich vergezellen door zangeres en out of this world vocal powerhouse Jackie Lou (a.k.a. Sanne van Veen) en Dook mocht verguld zijn met het gezelschap van YouTube sensation en long time bff Bram de Wijs. Wie als het eerste op het eindpunt arriveert, doet er bij deze rally niet toe. Het zou ook een oneerlijke race worden omdat de EX30 in 3,6 seconden uit stilstand naar 100km/uur rijdt en de EX40 heeft daar 7,3 seconden voor nodig. 

Bram de Wijs: see me, hear me. For I am a champion.

De route die Winq door het Gooi heeft uitgezet, loopt van het Straatmuseum op het NDSM-terrein in Amsterdam naar Blaricum, waar een deskundige en onpartijdige jury, die om voor de hand liggend redenen graag anoniem wil blijven, beide teams zal beoordelen. Dat doen zij op basis van antwoorden op quizvragen die in de auto’s beantwoord moeten worden én aan de hand van fotochallenges die de koppels onderweg moeten uitvoeren. Ter voorkoming van plagiaat, worden de twee Volvo’s via verschillende routes naar het eindpunt geleid.

Als de concurrentie hier niet bang van wordt...

Een matig begin...

Dook en Bram kiezen voor de Volvo EX40. Bram is namelijk 4,14 meter en hij past domweg beter in een ruimere auto: “Hier ligt een gouden envelop met de vragen erin, let’s go. Fun fact: ik heb dus nog maar anderhalve maand mijn rijbewijs.” Dook gaat meteen aan de slag met de eerste quizvraag: Paul Morris was Pride Ambassadeur in 2022. Welke anthem bracht hij toen uit? En niet op je telefoon spieken! Maar ze komen er niet op. Bram: “We hebben het er net nog over gehad. Hoe heette dat nou? Ik heb het nummer wel geluisterd ...” Dook: “Was het niet iets van ‘I’m not a burner, but I burn’?” Bram: “Ik weet nog wel dat hij toen een lichtblauw pak aan had. Misschien ‘All together, love for all’? Oh, wat erg.” Fout! Het was ‘Hide my Love’. Geen punten voor Dook en Bram. Dook: “Ik hoop dat zij ook een moeilijke vraag over ons krijgen, zoals: ‘Hoeveel vlogs heeft Bram de Wijs al gemaakt’?”

Dook en Bram in de EX40. Twee kinderen op de achterbank erbij en ze kunnen in een vinexwijk gaan wonen. De stoelbekleding van deze EX40 bestaat trouwens uit gerecyclede microtech.

Sorry Dook; nee. Ook Paul en Jackie krijgen een vrij eenvoudige vraag over jou. Zou het beter gaan in de Moss Yellow Volvo EX30? Jackie: “De eerste vraag: Hoe heet de documentaire van Dook van Dijck die hij dit jaar uitbracht? Kut. Hé Paul, die docu, weet jij welke dat was?” Paul: “Nee, ik weet het echt niet. Hij heeft toch een filmpje heeft gemaakt waar hij een medium bezoekt? Heet hij niet gewoon De Dook?” Ook fout! De docu heet Gipsgeheimen en gaat over de onzichtbare wereld van de gipsfetisj.

Met nul/zero/nada punten in de tas, bereiken onze tweetallen de eerste fotochallenge-locatie. Voor Dook en Bram: Maak een geweldige foto van de EX40 bij het Muiderslot. Dook: “Dit is kat in het bakkie – punten voor ons!” Bij het Muiderslot aangekomen, blijkt het terrein alleen voor leden toegankelijk. Bram: “Zal ik even de havenmeester bellen?” Dook hangt meteen aan de lijn: “Wij staan voor de poort, dus wij wilden vragen of de poort open mag. Wij zitten namelijk in een heel gezellige Winq-rally en we moeten even een foto maken met het Muiderslot op de achtergrond.” De havenmeester geeft de twee een tijdelijke code waarna een prachtig plekje voor het slot kan worden gevonden.

De fotochallenge bij Fort Ossenmarkt in Weesp.

Ook Paul en Jackie nemen de camera op hun telefoon ter hand voor ‘een geweldige foto van de EX30’. De twee zangers zijn naar de Ossenmarkt in Weesp gestuurd. En die moet ook op de foto om alle punten voor deze opdracht te scoren. Paul: “Nou, dat kunnen wij.” Bij het fort aangekomen zet Paul de Volvo dwars voor het fort, voor de beste fotografische hoek. Klik, klik, klik – prima beeld. En door!

Rupaul in the mix

Eenmaal terug in de auto zijn de volgende onderweg-vragen voor beide teams hetzelfde: Wanneer is Winq gestart? Het goede antwoord: 2005. Dat wisten ze allemaal. Puntenbukkake voor iedereen. Maar dan: ‘Wie was de allereerste winnares van RuPaul’s Drag Race?’ Dook: dat weet ik natuurlijk want ik heb elke minuut gezien: BeBe Zahara Benet. Bram: “Ik heb hier nog nooit een minuut naar gekeken ...” Paul raakt op zijn beurt in de war van de vraag: “In Nederland? Miss Envy Peru! Dikke vriendin van ons!” Maar uiteindelijk winnen zij toch ook deze punten met het juiste antwoord.

Kofferbakchallenge EX40

Voor de tweede fotochallenge hebben getrainde pilates-beoefenaars een kleine voorsprong: Maak nog een geweldige foto van een van jullie twee in de kofferbak van de Volvo. Dook en Bram rijden naar Fort Uitermeer om die te gebruiken als historische backdrop. En daar is alweer een hindernis en opnieuw klimt Dook in zijn telefoon: “We staan voor een slagboom. Mag die open?” En ja hoor, de versperring gaat omhoog. Bram: “Ze vragen ook helemaal niks, zó goed van vertrouwen.” Na wat gestuntel maken de twee een liefdevol portret in de kofferbak.”

Jackie ligt erbij zoals vaker op op een alledaagse vrijdag.

Paul en Jackie rijden naar Naarden-Vesting voor dezelfde challenge. Jackie kijkt haar ogen uit: “Andere plekken in Nederland zijn ook heel leuk, haha!” Paul: “Zei je dat nou echt?” Ze vinden een fotogeniek plekje bij een vestingmuur. De twee stappen uit en verbazen zich over de ruimte van de kofferbak van de EX30. Paul: “Jeetje: er zit onverwacht veel ruimte in deze kofferbak! Misschien mét zonnebril op en je beentjes in de bak?”

Paul Morris achter het stuur van de EX30: "Wat rijdt ie lekker."

Na de kofferbakchallenge is er nog maar één quizvraag: Wie schreef Angels in America, het veelgeprezen toneelstuk over de aidsepidemie? Dook: “Hier was ook een miniserie van op televisie met Meryl Streep. Tony Kushner!” Dook schreeuwt het uit. Bram: “Hoppaaa!”

In de andere auto wordt een hulplijn ingezet. Paul: “Oh wat erg. Als Milan [Pauls vriend, red.] dit ziet, is hij wel echt teleurgesteld – hij zou dit weten.” Jackie heeft een oplossing: “Er staat nergens dat we niet iemand mogen bellen…” Paul: “A glitch in the system!” Ze bellen Milan en die weet het juiste antwoord: Tony Kushner.

De EX30 van dienst is uitgerust met het interieur ‘mist’ – dat onder andere bestaat uit een wolmixbekleding – en de laaghangende nevel verbeeldt, die door het ochtendlicht wordt doorbroken.

Eenmaal in Blaricum aangekomen wordt pijnlijk duidelijk dat niet iedereen altijd een winnaar kan zijn. Met die olympische gedachte in het achterhoofd, heeft het de zwaar gekwalificeerde jury – eveneens medewerkers van Winq – behaagd om team Dook en Bram tot winnaars te kronen, met de meeste goede antwoorden en de beste foto’s. De gelukkige winnaars gingen er vandoor met een schitterende muziekspeeldoos. Net als de runners-up trouwens. Want in deze onzekere tijden verdient iedereen een muziekspeeldoos.

And the winner is...
Iedereen verdient een muziekdoos, in deze onrustige tijden...

volvocars.nl 

Instagram Dook van Dijck

Instagram Bram de Wijs, YouTube Bram de Wijs

Instagram Paul Morris

Instagram Jackie Lou

Powered by Labrador CMS