Regenboogvlag op school

Praten over seksuele oriëntatie en genderidentiteit mag weer op scholen in Florida

Don't say gay? Weg ermee!

Onder de zogeheten ‘Don’t say gay’-wetgeving was het scholen in Florida sinds juli 2022 verboden om in lessen te praten over genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Deze wetgeving is nu versoepeld, dankzij een groep lhbtiq+-activisten die zich ertegen hadden verzet.

Het bestuur van de Amerikaanse staat Florida en lhbtiq+-activisten hebben maandag een schikking getroffen in een rechtszaak over de ‘Don’t say gay’-wetgeving. Leerkrachten mogen vanaf nu genderidentiteit en seksualiteit bespreken in de klassen vanaf 9 jaar.

don't say gay 

Sinds juli 2022 was er wetgeving van kracht voor alle schollen in Florida. In deze Parental Rights in Education Bill was vastgelegd dat docenten in de klas niet meer mochten praten over seksuele oriëntatie en genderidentiteit. De wet kreeg al snel de naam ‘Don’t say gay’, omdat het het woord ‘homo’ hierdoor uit de klaslokalen werd verbannen.

De wetgeving is door de schikking niet geschrapt, maar de voorwaarden die eraan zijn verbonden zijn versoepeld. Zo mag vanaf nu weer gesproken worden over seksualiteit en gender in klassen waar alle kinderen 9 jaar of ouder zijn. Ook zijn bepaalde boeken over deze onderwerpen niet langer verboden.

overwinning 

Beide partijen zien de deal als een overwinning. Een van de belangenorganisaties die de rechtszaak tegen de wet hadden aangespannen is Equality Florida. Die omschreef de schikking als ‘een mijlpaal’ en vindt dat deze de ‘schadelijkste gevolgen van de wet neutraliseert’ zodat deze niet meer ‘als instrument van discriminatie kan worden gebruikt’. Ook worden volgens de organisatie de rechten van leerlingenverenigingen met de nieuwe bepalingen beter beschermd. 

Volgens de gouverneur van Florida, de oerconservatieve Ron DeSantis, is de schikking ‘een grote overwinning op de activisten’. Volgens DeSantis werd de wet vanaf het begin ‘verkeerd neergezet’ door de media en waren de richtlijnen alleen bedoeld om ‘radicale gender- en seksuele ideologie buiten de klaslokalen te houden’.

Bron: De Standaard

Powered by Labrador CMS