Prentenboekenmaker Pieter Gaudesaboos: ‘Toon kinderen dat diversiteit heel verrijkend kan zijn’
Een interview over zijn nieuwste prentenboek
Pieter Gaudesaboos maakt al bijna twintig jaar prentenboeken. Zijn nieuwste heet Een zee van liefde en gaat over Pinguïn, die de oceaan oversteekt om Beer te vertellen wat liefde is. “Dat het twee jongens zijn, maakt kinderen helemaal niets uit.”
Pieter Gaudesaboos woont met zijn partner Tomas en twee dochters in Gent. Toen zijn dochter van zes hem vroeg was liefde is, moest hij toch even nadenken. Want al is liefde heel eenvoudig, als holebivader wilde hij haar daar een zo volledig mogelijk antwoord op geven. De gesprekken die daarop volgden, inspireerden hem tot een nieuw prentenboek: Een zee van liefde.
Het is het eerste boek van Gaudesaboos na Klein verhaal met een hart, dat vorig jaar verscheen en waarover we hem destijds vijf vragen stelden. Deze keer doen we hetzelfde, maar nu natuurlijk over zijn nieuwe prentenboek, waarin diversiteit en verdraagzaamheid de norm zijn.
Als holebivader put je uit je eigen ervaringen bij het schrijven van je boeken. Hoe ben je op het idee gekomen om kinderboeken te maken?
“Voor ik vader werd, was ik al vijftien jaar auteur en illustrator van prentenboeken. In een ver verleden studeerde ik grafische vormgeving en daarna ben ik bijna als bij toeval in de prentenboekenwereld terecht gekomen.
Nu ik zelf kinderen heb is dat natuurlijk extra leuk. Mijn dochters hebben een goed gevulde boekenkast waar ze naar hartenlust in kunnen grasduinen. Ze zijn voor mij een dagelijkse bron van inspiratie en ideale proeflezers!”
Een zee van liefde gaat over de vraag wat liefde is, een vraag die je dochter aan je stelde. Wat was daarop je eerste antwoord?
“Liefde is iemand heel graag zien, ontzettend gelukkig zijn wanneer je samen bent. Dat kan bij een vriend zijn of bij een vriendin. Maar ook bij een huisdier, een grootouder of een knuffel.
Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt. Meestal gebeurt dat gewoon. Je beslist dan zelf of je daar iets mee doet. Of niet.
Op het eind van het boek vat Beer het heel mooi samen wanneer hij Pinguïn zegt: ‘We hebben het zo fijn samen. Je brengt me rust, je brengt me troost. En je laat me lachen als het moet. Ik wil je knuffelen en voor je zorgen, want ik ben het gelukkigst als ik bij jou ben'.”
Je schrijft: we leven in een wereld waarin liefde nog steeds verontwaardiging en agressie uitlokt. Wat merk jij daar zelf van?
“Wij wonen in Gent, wat best een tolerante stad is. De kinderen gaan naar een methodeschool met leerkrachten die ontzettend open minded zijn. In het dagelijkse leven merken we daar dus weinig van.
Maar wanneer ik in het nieuws de zoveelste berichten zie passeren over gaybashing en discriminatie lijkt het wel alsof we in een veilige cocon zitten. Er moet duidelijk nog heel wat gebeuren.
Ik trek jaarlijks het land rond met auteurslezingen waarin ik ook wat vertel over mijn persoonlijk leven, mijn partner Tomas en onze twee adoptiekinderen. Vaak prikkelt dat de nieuwsgierigheid en stellen kinderen talloze vragen. Die beantwoord ik op een zo evident mogelijke manier.
Dan merk ik dat kinderen van nature heel tolerant zijn, zolang ze daarbij het goede voorbeeld krijgen van de volwassenen rondom hen. Laten we daarom onze kinderen opvoeden met verhalen waarin diversiteit en verdraagzaamheid de norm zijn. Liefde is liefde.”
Jouw oplossing is het vertellen van verhalen aan kinderen waarin diversiteit en verdraagzaamheid de norm zijn. Hoe reageren kinderen op jouw verhalen?
“Voor hen is Een zee van liefde een verhaal over twee figuren die verliefd worden. Dat het twee jongens zijn maakt hen helemaal niets uit. En zo hoort het natuurlijk ook.”
Tot slot: welke boodschap wil je jouw lezers en hun ouders meegeven?
“Ga op zoek naar boeken met mooie verhalen. Toon kinderen dat diversiteit heel verrijkend kan zijn en laat hen onbevooroordeeld de wereld ontdekken. Leer hen dat ze kunnen zijn wie ze zijn.“
Een zee van liefde
Illustraties, tekst en vormgeving: Pieter Gaudesaboos
Aantal pagina's: 80
Formaat: 21 cm x 31 cm
Uitgeverij: Lannoo (2021)
Verkrijgbaar voor € 18,99, bijvoorbeeld via Bol.com