PVV-minister Agema zet mes in uitgaven transgenderzorg

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Fleur Agema (PVV) schrijft in een brief dat zij zo’n 252 miljoen euro wil besparen op kosten in de zorg. Een van de besparingen is het stoppen van een regeling waarmee transgender vrouwen hun borstconstructie vergoed kunnen krijgen.

Zorgminister Agema wil in totaal 252 miljoen euro bezuinigen op kosten in de zorg. Een van de bezuinigingen treft transgender vrouwen. Na 2028 kunnen zij geen aanspraak meer maken op een vergoeding voor hun borstconstructie. Ook voor vrouwen zonder borstaanleg stopt deze vergoeding.

Dit blijkt uit een brief die Agema samen met de staatssecretarissen Vincent Karremans (VVD) en Vicky Maeijer (PVV) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

negatieve retoriek 

OUTtv meldt dit nieuws en ziet hoe deze bezuinigingspost past in de retoriek die de verschillende coalitiepartijen eerder hebben geuit over transgender personen in het bijzonder en de lhbtiq+-gemeenschap in het algemeen.

Zo vergeleek PVV-leider Geert Wilders transgender jongeren met dieren en sprak BBB-leider Caroline van der Plas denigrerend over de community die ze ‘de letterbak’ noemde. Ook opperde zij dat mannen de transgenderwet zouden misbruiken om toegang te krijgen tot vrouwenkleedkamers. Daarbij komt dat NSC-leider Pieter Omtzigt een van de felste criticasters is van de voorgestelde Transgenderwet.

Powered by Labrador CMS