Queer Amsterdam trekt zich terug uit organisatie Pride Walk

Vanwege ophef over statement omtrent Israëlische vlaggen

Leestijd: 1 min

Stichting Homomonument blijft als enige organisator over van de Pride Walk op 20 juli. Queer Amsterdam trekt zich terug nadat er kritiek was ontstaan op een statement van de organisatie over het tonen van Israëlische vlaggen tijdens de mars.

Het begon vrijdag met een Instagrampost van Queer Amsterdam met de boodschap ‘No Israeli flags allowed. Direct volgde er kritiek onder meer van burgemeester Femke Halsema. Die liet via een woordvoerder weten dat ‘vrijheid van demonstreren geen recht geeft op het opleggen van censuur aan demonstranten’.

onacceptabel 

“Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen,” aldus de burgemeester. “Dit geldt voor alle vlaggen, ook de Israëlische vlag.”

Een dag later bood Queer Amsterdam haar excuses aan voor het statement. De organisatie liet weten dat ze het standpunt ‘ten opzichte van zionistische praktijken kenbaar wilde maken’, in hun ogen omstandigheden ‘die zouden hebben geleid tot de huidige onderdrukking van het Palestijnse volk’.

verbijsterd 

Met deze verklaring namen Israëliërs en Joodse organisatie. Zondag startte een aantal Istraëlische queers een petitie en het Centraal Joods Overleg (CJO) stuurde een brief naar Queer Amsterdam waarin ze lieten weten ‘verbijsterd’ te zijn over het uitsluiten van Israëlische uitingen tijdens de Pride Walk. Het CJO zegt dat ze in het ‘antizionistische statement’ van Queer Amsterdam ‘een ontkenning zien van het bestaansrecht van de staat Israël als Joodse staat’. 

Volgens het CJO zijn vlaggen van Midden-Oosterse landen waar homoseksualiteit strafbaar is, wel welkom. In hun ogen is de ‘exclusieve fixatie’ op Israël antisemitisch.

toch niet verbieden 

Daarop besloot Queer Amsterdam zich terug te trekken als organisator van de Pride Walk. In een statement schrijft de organisatie: “Voor alle duidelijkheid: we wilden geen vlaggen verbieden of bannen. Maar we kunnen in dit politieke klimaat niet alle vlaggen van harte verwelkomen of steunen.”

De Pride Walk gaat op zaterdag 20 juli gewoon door. Stichting Homomonument, de andere organisator van de mars, maakt nu als enige de demonstratie mogelijk, volgens een verklaring van de stichting ‘in goed overleg’.

sterk geluid 

In een statement schrijft Stichting Homomonument: “Wij geloven dat het belangrijk is om met de Pride Walk als middel, samen met alle deelnemers en deelnemende organisaties, een sterk geluid te laten horen dat ingaat tegen de discriminatie, onderdrukking en vervolging van mensen om hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Waar dan ook ter wereld.”

Bron: Het Parool

Powered by Labrador CMS