Queer asielzoeker zwaar mishandeld in azc Ter Apel
Met verbrijzeld gezicht, zonder melding bij politie, in taxi geplaatst naar het ziekenhuis
Op maandagnacht werd de 39-jarige Russisch queer asielzoeker Lurii Belous zwaar mishandeld in azc Ter Apel, pal naast de voordeur van zijn beschermende lhbtiq+ unit. Vanwege vervolging in Rusland vroeg hij op 2 januari 2023 in Nederland asiel aan en verbleef tijdelijk in azc Ter Apel wachtend op zijn nader gehoor bij de IND.
Maar vanwege de achterstanden bij de IND, verbleef hij inmiddels 100 dagen in azc Ter Apel. Daar maakte hij meer dan 15 homofobe incidenten mee, waar LGBT Asylum Support steeds melding van deed en doorstuurde aan het COA. Aan herhaalde verzoeken voor een transfer op basis van veiligheid, werd geen gehoor gegeven.
dagenlang uitgescholden
Op maandagnacht 29 juli had de Russische queer asielzoeker tot rond 1 uur ‘s nachts buiten het azc met een vriend gesproken. Terwijl hij terugliep naar zijn lhbtiq+ unit en nog even stond te roken voor de voordeur, werd hij hard op zijn rug geraakt ter hoogte van zijn schouder. In een flits herkende hij nog net de man van Noord-Afrikaanse komaf, die vier weken daarvoor zijn telefoon probeerde te stelen.
Dagenlang werd hij door dezelfde man uitscholden voor "faggot" en andere homofobe gedragingen: van spugen in zijn gezicht tot aan doodsbedreigingen. Op vrijdag 26 juli 2024, drie dagen voor het incident, bedreigde dezelfde man hem opnieuw met de dood: "I'm gonna kill you". Het slachtoffer meldde de doodsbedreiging aan het COA, die aangaf pas na het weekend ermee verder te gaan.
politie niet gewaarschuwd
Na de klap op zijn rug verloor Iurii Belous zijn bewustzijn. Hij werd zwaar mishandeld en werd liggend wakker in zijn eigen bed onder het bloed. Een bloedspoor liep vanaf de voordeur tot zijn kamer. Hij kon nog maar net naar de receptie lopen. Daar waarschuwde de beveiliging het COA, maar niet de politie.
Iurii werd bloedend en in zijn eentje in een taxi gezet naar het Martini ziekenhuis te Groningen. Na telefoontjes van mede lhbtiq+ bewoners heeft LGBT Asylum Support hem intensief bijgestaan tijdens onderzoek in het ziekenhuis. Ook waarschuwden zij de politie voor het doen van aangifte en stond hem daarin bij.
corrigerende operatie
Uit onderzoek van het ziekenhuis blijkt dat zijn rechterhand is gebroken, zijn ooglid gescheurd, beide jukbeenderen verbrijzeld, meerdere fracturen in de boven- en onderkaak en waarschijnlijk meerdere kapotte tanden. Op woensdag 31 juli moet er een gezicht corrigerende operatie plaatsvinden waarbij met titanium platen zijn botten versterkt zullen worden. Zijn telefoon is gestolen.
“De maat is vol”, geeft Sandro Kortekaas, LGBT Asylum Support aan. “We houden rekening met de capaciteitsdruk bij het COA. Maar alle queer asielzoekers die in Ter Apel verblijven hebben allemaal homofobe incidenten meegemaakt. Zij zijn doodsbang waarbij ze zelfs in hun beschermende lhbtiq+ units zowel in de POL als COL worden belaagd en beveiligers en het COA geen invloed hebben.”
onacceptabel en inhumaan
Kortekaas vervolgt: “Zelfs de politie komt op meldingen niet af. Er wordt gesproken door het COA over daders die verblijven in ‘de meest criminele units van azc Ter Apel’. Tegen deze achtergrond vragen kwetsbare lhbtiq+ asielzoekers in Nederland asiel aan. Iemand als lurii, die maar net de dood kon ontspringen, maakt ergere incidenten mee in azc Ter Apel dan in zijn land van herkomst. Dat is onacceptabel en inhumaan.
Meermaals werd het COA gewaarschuwd van doodsbedreigingen en is er daardoor feitelijk sprake van poging tot doodslag. Ook is het onbegrijpelijk dat er geen ambulance is gebeld of 112. Maar nog erger dat het COA als bewijs wel foto’s maakte van zijn verbrijzelde gezicht, maar dat niet het COA, maar wij de politie ingeschakelde, terwijl dit een taak is van het COA en de beveiliging. En dat daardoor sporen bij zijn lhbtiq+ unit gewist werden.”
tijdelijk ondergebracht in hotel
Omdat het COA geen veilige opvang kon bieden, heeft de stichting op eigen kosten lurii tijdelijk in een hotel vlakbij het ziekenhuis ondergebracht, waar telkens één van de andere lhbtiq+ asielzoekers uit Ter Apel bij hem is.