culture

Taboe Tabee: Queering the Collections

Queer moslims in de spotlight tijdens Taboe Tabee

Dit wil je niet missen!

Taboe Tabee: Queering the Collections
Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

De archieven van het Nationaal Archief en Beeld & Geluid blijven meestal achter gesloten deuren, maar in het eerste weekend van november openen ze voor even hun deuren tijdens het evenement Taboe Tabee: Queering the Collections. Hierbij wordt aandacht besteed aan de (on)zichtbaarheid van queer moslims in Nederland.

Tijdens het evenement Taboe Tabee: Queering the Collections slaan Beeld & Geluid (het grootste audiovisuele archief ter wereld) en het Nationaal Archief de handen ineen. De middag staat in het teken van het doorbreken van taboes rondom queer én moslim zijn.

Taboe Tabee: Queering the Collections
Taboe Tabee: Queering the Collections

“Moslims uit de LHBTIQ+ gemeenschap krijgen vaak te maken met discriminatie op basis van hun etniciteit, geloofsovertuiging én hun seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit”, aldus de organisatie voorafgaand aan het evenement. “Hun worsteling gaat verder dan een interne dialoog. Als queer moslim word je vaak geacht een keuze te maken: je bent queer óf je bent moslim. Maar queer én moslim? Die twee zouden niet samengaan in één zin. Maar wie zijn de mensen die zowel queer als moslim zijn? Wat kunnen zij ons vertellen en leren over hun cultuur, geloofsovertuiging en seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit?”

korte film

Onder leiding van presentator Hasan Gök worden deze taboes besproken aan de hand van een korte filmproductie, gevolgd door dialogen met diverse sprekers, waaronder Valentine Kuyper (conservator Beeld & Geluid) en Maxime van Loenhout (Nationaal Archief).

De korte film, getiteld Taboe Tabee – Queer moslims, volgt drie personen die vertellen over hun ervaring met seksualiteit en gender als queer moslim in de Nederlandse maatschappij.

queering the collections

Taboe Tabee - Queer the Collections campagnebeeld
Taboe Tabee: Queering the Collections

Taboe Tabee: Queering the Collections is onderdeel van het project Queering the Collections van Beeld & Geluid. Hiermee willen ze verhalen die soms minder aandacht krijgen in de schijnwerpers zetten – en dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

Een kaartje kost 5 euro, inclusief een drankje. Het evenement vindt plaats in het Nationaal Archief in Den Haag en duurt van 13:30 tot 17:00 uur op zaterdag 2 november. Na het programma kun je ook nog de speciaal voor dit evenement gemaakte expositie Taboe Tabee bezoeken.

Wil jij een kaartje kopen? Bezoek dan beeldengeluid.nl

Dit evenement is georganiseerd door Beeld & Geluid en Nationaal Archief in samenwerking met BO Diversity en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag.

Powered by Labrador CMS