Update

Regels bloeddonatie door homo’s in de toekomst soepeler

“De bloedbank blijft onnodig discrimineren”

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Geen twaalf, maar vier maanden wordt de periode dat een homo- en biseksuele mannen man geen seks mag hebben om bloed te doneren. Dat heeft Sanquin aan NOS bevestigd.

Update 15 februari:

Geen twaalf, maar vier maanden wordt de periode dat een homoseksuele man geen seks mag hebben om bloed te doneren. Dat heeft Sanquin aan NOS bevestigd. Het is niet duidelijk wanneer de nieuwe regeling ingaat.

Jetten: "Onverwacht maar geweldig nieuws voor alle homo's die bloed willen geven. En dat op de dag van de liefde."

COC Nederland is teleurgesteld in de nieuwe regeling. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug: “Wat ons betreft moet het bij bloeddonatie gaan over de vraag of je veilige seks hebt, niet over de vraag met wie je seks hebt. De bloedbank blijft onnodig discrimineren.”

Rob Jetten is fractievoorzitter van D66. Sophie in ’t Veld is namens die partij lid van het Europees Parlement. Samen hebben ze een stuk geschreven waarin ze pleiten voor gelijke rechten van homomannen.

Seksueel risicogedrag
Ze schrijven in het AD: “Stel je hebt een vaste partner, woont al jaren samen en je hebt een veilig seksleven. Je bent geregistreerd donor. Maar je mag geen bloed doneren. Niet omdat je seksueel risicogedrag vertoont, maar omdat je homoseksueel bent. Eén nuance: bloed doneren mag wél als je 12 maanden geen seks hebt gehad. Alle andere homoseksuele mannen zijn uitgesloten. Terwijl er een groot tekort aan donorbloed is in Nederland.”

Jetten en In ’t Veld benadrukken dat deze maatregel niet geldt voor vrouwen die seks hebben met vrouwen, heterostellen die seks met elkaar hebben en hetero’s die risico’s lopen doordat ze veel partners hebben maar dit niet opgeven bij de intake bij de bloedbank.

Permanente uitsluiting
De twee vinden het niet meer van deze tijd dat homoseksuele mannen wel orgaandonor kunnen worden, maar geen bloeddonor, tenzij ze dus twaalf maanden geen seks hebben gehad. “Risicogedrag zou leidend moeten zijn. Niet het feit dat je als man op mannen valt. Het Europese Hof van Justitie oordeelde om die reden in 2015 al dat een permanente uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen voor bloeddonatie, in strijd is met de Europese Grondrechten.”

In andere landen is de wachttijd teruggedrongen. In Groot-Brittannië mogen homo’s na drie maanden geen seks bloed doneren. Dat is de tijd voordat een hiv-infectie zichtbaar is in het bloed, zo schrijven de twee. In Denemarken gaan ze naar vier maanden. Minister Bruins van Medische Zorg wil daar nog niet aan. Hij stelt dat er nog geen ervaringsgegevens zijn uit andere landen.

Schijnveiligheid
Volgens Jetten en In ’t Veld propageert het uitsluiten van monogame homoseksuele mannen voor bloeddonatie een schijnveiligheid. Ze vragen zich af: “Is een heteroseksuele man die vreemdgaat niet een groter risico? Immers: 42% van de hetero’s gebruikte bij een laatste onenightstand géén condoom. Toch wordt rondvrijend gedrag van hetero’s als ‘veilig’ beschouwd.

Wat Jetten en In ’t Veld willen: dat risicogedrag leidend moet zijn. En om te beginnen een wachttijd van drie maanden. “Dat lijkt ons het minste wat we kunnen doen op weg naar volledige acceptatie en gelijkheid.“

In het eerstvolgende nummer van Winq lees je een uitgebreid interview met Rob Jetten. 

Beeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS