RITA

RITA is nieuw meldpunt voor discriminatie queer personen: “Nu al 300% meer meldingen dan in heel 2023”

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Report it always, oftewel: RITA, is de naam van een nieuw platform en meldpunt voor de regenbooggemeenschap voor meldingen over discriminatie, uitsluiting en geweld. Voor sommigen was de drempel om een melding te doen via Roze in Blauw of Discriminatie.nl te hoog. RITA is een initiatief vanuit de gemeenschap zelf, waar de andere instanties zich inmiddels achter hebben geschaard.

Afgelopen zomer tijdens de Pride op de Dam is RITA gelanceerd met de gedachte: voor homo’s lesbiennes en andere queers moet de drempel omlaag om melding te doen van discriminatie en geweld. Volgens betrokkene bij RITA Jerrald Justin vertrouwen heel veel mensen instanties niet meer. Aan AT5 vertelt hij: “Rita wil een schakel zijn tussen onze partners bij de gemeente, politie, bedrijven en instanties als Discriminatie.nl. Een onafhankelijke schakel die vertrouwd wordt in de gemeenschap.”

samenwerking met gemeente en politie

RITA geeft alle binnenkomende meldingen door aan Discriminatie.nl. Dat is belangrijk, want de Amsterdamse autoriteiten baseren het antidiscriminatiebeleid mede op deze statistieken. Als deze cijfers omhooggaan heeft dat dus politieke impact. “We hebben nu al 300% meer meldingen dan vorig jaar in een heel jaar bij de instanties binnenkwamen”, aldus Justin.

Aanvankelijk was niet iedereen enthousiast over een eigen antidiscriminatiepunt vanuit de gemeenschap. Maar inmiddels staan de politie, Discriminatie.nl en de gemeente volledig achter RITA. Debbie Koekkoek van Discriminatie.nl oppert dat RITA juist zo goed is omdat het door mensen uit de community wordt gemaakt, zodat mensen er vertrouwen in hebben. De Amsterdamse politie noemt de komst van RITA een verrijking en wil in de toekomst nog meer samen optrekken om discriminatie en geweld in kaart te brengen. Ook de gemeente laat weten met RITA in gesprek te zijn over een verdere samenwerking.

platform voor veiligheid van iedereen 

RITA is opgericht naar een idee van The Diverse Agency, een talentenbureau voor onder meer dragqueens. Gianna Tomiyama is medeoprichter van The Diverse Agency en vertelt over de ambities van RITA: “We willen een platform zijn voor veiligheid van iedereen. We zouden graag een buurthuis-achtige plek willen hebben, waar je heen kan om je verhaal te doen. En we werken aan een app, om de gemeenschap nog meer zichtbaar te maken.”

Wil je zelf een melding doen of meer weten over RITA? Kijk dan op de website RITA.nl.

 

Powered by Labrador CMS