Say yes to the test!

Laat je supersnel en gratis testen bij AHF Checkpoint Amsterdam

Leestijd: < 1 min

Vanaf 2026 nul nieuwe hiv-infecties in Amsterdam. Dat is de doelstelling die wethouder Kukenheim voor ogen heeft. De Aids Healthcare Foundation (AHF) helpt graag mee om die doelstelling te behalen, en biedt gratis, supersnel en volledig anonieme hivtests. We spraken met testing & operations manager Milo de Moraes.

Wie kan er bij jullie terecht voor een hivtest?
“Iedereen. We zetten ons ervoor in om hivtests zo laagdrempelig mogelijk te maken voor een zo groot mogelijke groep mensen. Gratis, dus zonder dat je daarvoor bijvoorbeeld het eigen risico van je zorgverzekering hoeft aan te spreken. Daarnaast is het voor ons extra belangrijk om msm [mannen die seks hebben met mannen - red.] en mensen met een migrantenachtergrond en vluchtelingen te bereiken.”

Maar lukt dat ook?
“Ja, we zijn er trots op dat we vorig jaar meer dan 4.500 tests hebben uitgevoerd, voorál bij de doelgroepen waarvan we het extra belangrijk vinden dat we ze kunnen helpen. Niet iedereen kan zomaar op korte termijn bij andere testlocaties terecht, en een hivtest via je huisarts kost je ongeveer 140 euro van je eigen risico. We zijn het daarom eens met de lobby om de kosten voor een hivtest via je huisarts vergoed te krijgen uit de basisverzekering, zonder dat het eigen risico wordt aangesproken. Maar we doen meer: vorig jaar hebben we meer dan 120.000 condooms uitgedeeld, vrijwilligers opgeleid om ook hivtests af te kunnen nemen, workshops georganiseerd én het aantal pop-uplocaties uitgebreid.”

“Je kunt een testafspraak maken via WhatsApp. Makkelijker kan bijna niet.”

Jullie zijn een zogenaamde 'community based' testlocatie. Wat gebeurt er als iemand onverhoopt een positieve testuitslag krijgt?
“We voeren dan eerst een extra test van een ander merk uit, om zoveel mogelijk uit te sluiten dat we met een ‘false positive’ te maken hebben. Daarnaast kunnen we iemand die een positieve testuitslag krijgt verder helpen door ze door te verwijzen naar een behandelcentrum. In Amsterdam werken we daarvoor vaak samen met het OLVG, waar onze cliënt vaak meteen de volgende dag terecht kan. Gemiddeld doen we dit voor 80% van onze cliënten. Een klein aantal cliënten kiest er ook voor om een van onze vrijwilligers mee te laten gaan naar zo’n eerste bezoek aan een behandelcentrum.”

En de 20% die niet doorverwezen willen of kunnen worden?
“Dat zijn meestal toeristen of expats, die zich om wat voor reden dan ook liever in hun land van herkomst verder laten behandelen.”

Op welke manier kun je bij een AHF Checkpoint terecht?
“Allereerst zijn onze testlocaties Covid-19-proof. Via WhatsApp (0628964757) of onze website kun je eenvoudig een afspraak maken. Makkelijker kan bijna niet.”

Bieden jullie ook tests aan buiten jullie vaste locaties om?
“We hebben een uitgebreid netwerk met checkpoints, waaronder in Amsterdam en Rotterdam. Helaas zijn vanwege corona momenteel de checkpoints in Club Church en Sauna Nieuwezijds gesloten, en zijn er vrijwel geen evenementen waarop we tests kunnen uitvoeren. Sinds kort voeren we ook tests uit bij Stichting Secret Garden, op iedere eerste dinsdag van de maand. De eerstvolgende keer is op 3 november. Verder is het plan om snel een pop-up checkpoint te openen in samenwerking met Trans United in Amsterdam. We pleiten actief voor meer laagdrempelige testlocaties, vooral voor moeilijk te bereiken gemeenschappen.”

En jullie trainen zelf de mensen die de tests uitvoeren?
“Ja, we werken met zgn. ‘lay testers’. Dat zijn vrijwilligers die na het doorlopen van ons uitgebreide trainingsprogramma volwaardig tests af kunnen nemen en informatie kunnen bieden op onze testlocaties. De training bevat een theoretisch gedeelte, maar uiteraard wordt er o.a. ook uitgebreid geleerd hoe je in de praktijk moet testen, hoe je cliënten die vragen hebben kunt ondersteunen, hoe cliënten indien nodig doorverwezen kunnen worden voor extra zorg. Deze aanpak wordt in veel landen in Europa en ook in het Verenigd Koninkrijk toegepast. Zo kunnen we ook mensen testen die doorgaans geen of weinig gebruik maken van reguliere medische diensten. We vinden het belangrijk om juist de groepen die we willen bereiken, ook vertegenwoordigd te zien in ons team, zoals msm of vluchtelingen. Voor veel mensne is een hivtest niet niks, en we hebben door de jaren heen geleerd dat iemand zich eerder zal laten testen door iemand waarin ze zich herkennen.”

Meer info: www.gratishivtest.nl.

Powered by Labrador CMS