Scholen verplicht om te zorgen voor lhbtq-acceptatie

COC: “Dit is een doorbraak”

Leestijd: < 1 min

Alle scholen in Nederland krijgen de verplichting om te zorgen dat lhbtq’s zich veilig voelen in de klas en zich geaccepteerd voelen. De Tweede Kamer heeft voor een voorstel gestemd dat de Wet burgerschapsopdracht voor het onderwijs aanscherpt.

“Dit is een doorbraak” voor lhbti-leerlingen, waar we heel gelukkig mee zijn”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het is ook hard nodig, want helaas worden lhbti-leerlingen nog steeds vaak gepest en is ‘homo’ op school het meest gebruikte scheldwoord.”

Vaker gepest
Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau worden jonge lhbtq’s tot vier keer vaker dan gemiddeld gepest. Het COC wijst ook op bepaalde reformatorische scholen die homoseksualiteit afwijzen en islamitische scholen die leerlingen bijbrengen dat hun God lhbtq’s zou verafschuwen.

De belangenorganisatie drong de afgelopen tijd bij de Kamer aan op een plicht voor scholen om te zorgen dat leerlingen en docenten zich veilig en geaccepteerd weten, ongeacht hun seksuele gerichtheid, genderidentiteit en geslachtskenmerken, huidskleur, geslacht of achtergrond. Ook Rutgers en de regenboognetwerken van CDA, PvdA, GroenLinks, VVD, D66 en SP riepen daartoe op.

Veilig en geaccepteerd
Kirsten van den Hul (PvdA), Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks) dienden een amendement in om dit te realiseren. De wetswijziging houdt in dat scholen er voor moeten zorgen dat  leerlingen en personeel zich veilig en geaccepteerd weten, ongeacht verschillen in bijvoorbeeld seksuele oriëntatie, huidskleur of achtergrond. 

Ook moeten ze leerlingen respect voor die verschillen bijbrengen en bevorderen dat leerlingen daar naar handelen. Het voorstel kreeg bij de stemmingen op 17 november steun van PvdA, SP, GroenLinks, VVD, CDA, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50PLUS, DENK, Krol en Van Kooten-Arissen.

Wijziging
Het gaat om een wijziging van de Wet burgerschapsopdracht voor scholen van minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs). Daarin staat welke normen scholen aan hun leerlingen moeten meegeven om volwaardige deelnemers aan de democratische rechtsstaat te worden.

Het COC pleit ook al lang voor een einde aan verklaringen van reformatorische scholen waarin een homoseksuele leefwijze wordt afgewezen. De Kamer stemde op 17 november voor een motie van SP, PvdA, GroenLinks, D66, VVD, Krol en PvdD om aan die verklaringen een einde te maken. Alleen de SGP stemde tegen. Minister Slob betoogde tijdens een debat op 9 november aanvankelijk dat er ruimte moet zijn voor zulke verklaringen, maar kwam daar later op terug.

Coverbeeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS