Schotland geeft LHBTQ-les op scholen
Met een lesprogramma over alle belangrijke thema's
Vanaf 2021 krijgen alle leerlingen in Schotland les over thema’s die te maken hebben met de LHBTQ-gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan de openstelling van het huwelijk. Hoewel hier ook op Nederlandse scholen aandacht voor is, maken de Schotse autoriteiten er nu serieus werk van.
Alle openbare scholen in Schotland gaan vanaf 2021 in lessen voorzien met LHBTQ-onderwerpen. De jongste klassen krijgen informatie over diversiteit binnen gezinnen (over bijvoorbeeld kinderen die bij twee moeders wonen). Oudere leerlingen krijgen les over het huwelijk tussen twee mannen of vrouwen, homofobie, transfobie, hiv en de aidsepidemie, om een aantal onderwerpen te noemen.
Historische ontwikkeling
John Swinney, Schots politicus en staatssecretaris op het gebied van educatie in het Schotse parlement, prijst deze ‘historische ontwikkeling’. “Schotland werd al beschouwd als een van de meest progressieve landen in Europa als het gaat om LHBTQ-onderwerpen. We zijn nu ook het eerste land ter wereld waar LHBTQ-inclusief onderwijs wordt gegeven.”
Belangenorganisatie Stonewall onderzocht hoe groot de animo is voor dergelijk onderwijs in het hele Verenigde Koninkrijk. Ze becijferden dat 60% van de Britten ervoor zijn dat kinderen les krijgen over diversiteit en inclusie. Onder jongeren tussen 16-24 jaar is dit 68%. Tegelijkertijd is 17% fel tegen onderwijs dat gaat over LHBTQ-onderwerpen, voor jonge kinderen.
Section 28
Stonewall werd dertig jaar geleden opgericht om te strijden tegen een nieuwe wet, Section 28. Hierin werd scholen verboden om over LHBTQ-thema’s te praten omdat dit ‘homoseksualiteit zou promoten’. Hoewel de wet in 2003 is verworpen, heeft Section 28 tot op de dag van vandaag een negatief effect. Twee op de vijf leerlingen heeft nooit iets geleerd over LHBTQ-gerelateerde zaken. Bijna de helft van de leerlingen die zelf LHBTQ zijn, wordt daarmee gepest (45%).
Bron: Gay Times / Beeld: Creative Commons