Schrijver Maurits de Bruijn spreekt tijdens Dodenherdenking op het Homomonument
Rapper King Faisel en model Gia Bab laten ook van zich horen
Tijdens de
Dodenherdenking op 4 mei herdenken we de lhbtiq+-slachtoffers bij het Homomonument.
Een van de sprekers is Maurits de Bruijn, die onder meer het boek Ook mijn
Holocaust heeft geschreven. Ook queer rapper King Faisel en trans model Gia Bab
buigen zich over het thema van dit jaar: ‘Vrijheid
Vertelt: Opmaat naar 80 jaar Vrijheid’.
Op het Homomonument herdenken we ieder jaar op 4 mei de lhbtiq+ slachtoffers uit verleden, heden en toekomst. Om 19:30 uur start de stille tocht vanaf de toreningang van de Westerkerk aan de Prinsengracht. Om 19:55 uur het welkom op het Homomonument gevolgd door de twee minuten stilte om 20:00 uur. Aansluitend het Wilhelmus, sprekers en muzikale omlijsting, gevolgd door kransleggingen en een afsluitend defilé. Van 21.00 tot 22.00 uur is er nog gelegenheid na te praten in de Westerkerk.
80 jaar vrijheid
Elk jaar geeft het Nationaal Comité 4 & 5 mei een thema mee. Dit jaar is dat thema ‘Vrijheid Vertelt: Opmaat naar 80 jaar Vrijheid’. Maar wat betekent onze vrijheid in de wereld waarin we vandaag de dag leven en hoe kunnen we, zeker nu, blijven leren van het verleden.
We herdenken de miljoenen slachtoffers die vermoord werden tijdens de vreselijke Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. De Joden, krijgsgevangen, Polen, Sinti, Roma, mensen met mentale en fysieke beperkingen, Jehova’s Getuigen en hier in het bijzonder de leden uit onze lhbtiq+ gemeenschap.
gruwelijkheden van vandaag
Maar ook staan we stil bij alle gruwelijkheden die er zich vandaag de dag afspelen. In het Midden-Oosten en op andere plekken in de wereld. De mensen die moesten vluchten uit Oekraïne, Syrië of elders, omdat zij daar geen vrijheid hebben. Maar ook de Joden hier die niet meer over straat durven met een keppel op. Of de leden uit onze lhbtiq+ gemeenschap die niet langer hand in hand over straat durven.
De sprekers zijn dit jaar Maurits de Bruijn, schrijver van onder andere het boek 'Ook mijn Holocaust', rapper King Faisel en model Gia Bab. Alle drie zullen zij hun kijk op het thema van dit jaar uitlichten tijdens hun speech. Zangeres Francis van Broekhuizen verzorgt samen met kwintet Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ de muzikale omlijsting.
sprekers
Maurits de Bruijn is de schrijver van drie romans en één autobiografisch boek met de titel Ook mijn Holocaust (2020). Daarin onderzoekt De Bruijn hoe het oorlogsverleden van zijn moeder ingrijpt op zijn leven. Dit voorjaar verschijnt zijn nieuwste roman Man maakt stuk bij Das Mag.
Faisel, beter bekend als King Faisel, is een YouTuber, TikTok en TV-sensatie, presentator, gastheer en de eerste openlijk queer rapper van Nederland. Zijn unieke standpunt maakt hem een zeer gewaardeerde persoonlijkheid in alle media. Hij werkt momenteel aan een podcast, nieuwe muziek, tv-formats en een documentaire over het queer zijn in de hiphopscene.
Gia Bab is een van bekendste en meest toonaangevende trans modellen van kleur binnen de internationale mode-industrie. Te zien op de covers van Vogue, Harper’s Bazaar en Numero - en straalde in campagnes voor o.a. Jean Paul Gaultier en Mugler. Bab was tevens de winnaar van de Black Achievement Award 2023 in de categorie ‘Mens & Cultuur’.
stille tocht
De naar verwachting ruim 30 bloemstukken zullen overdag worden afgegeven in de Westerkerk. Vanuit de Westerkerk worden deze bloemen tijdens een stille tocht gedragen naar het Homomonument. De tocht vertrekt 19.30 uur vanaf de Prinsengracht. En gaat langs het Anne Frankhuis, over de Leliegracht naar de Herengracht om via de Raadhuisstraat op het Homomonument te eindigen.
Na het welkomstwoord van kersverse ceremoniemeester Pim Nugteren, de twee minuten stilte en de toespraken van de sprekers met muzikale omlijsting zal traditiegetrouw de eerste krans worden gelegd namens Burgemeester en Wethouders van Amsterdam. Nieuwe groepen hebben laten weten dit jaar ook een bloemengroet te willen achterlaten op de tredendriehoek boven de Keizersgracht.
napraten
Napraten kan
na afloop in de Westerkerk onder het genot van een drankje. Dit jaar zal
Kunstwacht voorafgaand aan de herdenking weer langskomen met de hogedrukspuit
om het monument grondig te reinigen.