harige helden

Sem met zijn hond

Sem: “Mijn hond was een van de weinigen aan wie ik mijn transitie niet heb hoeven uitleggen”

Sem over zijn steun en toeverlaat

Sem met zijn hond Admiraal.
Gepubliceerd
Leestijd: 3 min

Honden lijken steeds vaker het emotionele middelpunt van het moderne regenbooggezin. Zo ook bij muzikant en muziekleraar Sem Jansen (32) en zijn hond Admiraal Hendrik Jan Jansen (10).

“Tien jaar geleden heb ik Admiraal van mijn ouders gekregen. Vlak na mijn coming-out als transgender. Ik was toen zoekende in alles en ook niet erg gelukkig. Mijn ouders hadden goed door dat een hond een grote steun zou kunnen zijn. En dat is hij in de afgelopen tien jaar zeker geweest.”

Hoe is jullie band?

“Ik weet niet of Admiraal mij per se op een unieke manier begrijpt, maar ik denk wel dat we op een manier op elkaar afgesteld zijn. Dat je gewoon, ja, alsof je één bent, bijna. Dat mijn uiterlijk, stem en geur veranderden door mijn transitie, maakte helemaal niet uit. In de kern weet hij gewoon dat ik dezelfde persoon ben. Hij was een van de weinigen aan wie ik dat niet heb hoeven uitleggen, hij had helemaal niet het idee had dat ik veranderde. Ook op de momenten dat ik me niet goed voelde, moest ik toch ’s ochtends met hem naar buiten. Ik denk dat mij dat ook enorm geholpen heeft. Om gewoon bezig te blijven en iemand te hebben om voor te zorgen. Waarvoor de wereld even niet op zijn kop staat.”

Sem bij de MINI Countryman.

Dat klinkt als een intense relatie.

“Wij doen eigenlijk alles samen, dat is echt een beetje extreem. Hij is niet alleen in mijn huis, op mijn bank, in mijn bed of op de douchemat als ik douche. Maar hij is er ook bij als ik werk. Als ik lesgeef dan ligt hij gewoon in zijn mand. Maar ook als ik optreed, ligt hij backstage of op het podium. Dus ja, wij zijn echt 24/7 samen. Een van de grappigste momenten die ik met Admiraal meemaakte was tijdens mijn voorstelling Who the f*ck is Britt. Hij lag weer op het podium en er was een specifiek moment waarop iedereen voorgesteld werd en dan applaus van het publiek in ontvangst nam. Admiraal zou eigenlijk samen met mij oplopen maar hij had op eigen houtje besloten dat hij zijn eigen moment verdiende. Dus hij liep dan altijd na de gitarist op, keek naar het publiek en kwispelde heel hard. Zo kreeg hij zijn eigen applaus. Dan draaide hij zich om en ging hij op zijn bedje liggen. Dat vond ik echt heel typisch voor wie Admiraal is, want eigenlijk boeit niks hem... Maar dan denkt hij wel ineens: nu is het mijn beurt.”

mini country-dog

Honden lijken steeds vaker het emotionele middelpunt van het moderne regenbooggezin. Winq ging op bezoek bij drie queer hondenbaasjes en namen de digitale bulldog Spike mee – die zich had verstopt in de boordcomputer van de nieuwste MINI Countryman.

Bulldog Spike in de nieuwe MINI's.
Bulldog Spike in de nieuwe MINI's.

Sinds de introductie van de nieuwe MINI in 2001 is Spike de mascotte van het Britse automerk. De Engelse bulldog werd destijds al beschouwd als het dierenequivalent van de MINI: een beetje quirky, maar altijd positief. Intussen is Spike doorgegroeid van ontwerpexperiment tot digitale metgezel in alle MINI-modellen van de nieuwe generatie. Spraakgestuurd natuurlijk, want je kunt gewoon tegen Spike aanpraten.

Spike verschuilt zich in het ronde Oled-scherm in het dashboard van de nieuwe MINI-modellenfamilie. Het display is hét beeldbepalende element van het interieur, heeft een glazen omlijsting en een diameter van 24 centimeter. Met deze MINI Interaction Unit kun je de entertainment- en comfortfuncties bedienen. Spike is een klein, gestileerd figuur en de vriend van het merk én van de bestuurder. In de nieuwe MINI’s is Spike geëvolueerd en bestaat hij niet meer alleen fysiek, maar ook digitaal, met een eigen persoonlijkheid. In zijn rol als MINI Intelligent Personal Assistant biedt hij verschillende vormen van ondersteuning – bijvoorbeeld bij de navigatie, want Spike weet steeds precies waar je moet zijn.

Het MINI-ontwerpteam heeft Spike ontwikkeld van een eerste schets tot een veelzijdig karakter, die de aandacht breder trekt dan tot alleen de auto. Spike werd als eerste aan het publiek getoond in de vorm van een Art Toy-lijn.

Winq bezocht de drie hondenbaasjes met de nieuwe MINI Countryman. Met zes centimeter extra hoogte en dertien centimeter extra lengte is de nieuwe MINI Countryman een serieus grote SUV geworden. Iedere hond kan mee. Van binnen biedt hij extra ruimte, comfort en veiligheid. De volledig elektrische aandrijflijn met twee vermogensniveaus draagt hieraan bij waardoor het kenmerkende Go-Kart gevoel verder wordt vergroot. Een elektrische auto maakt niet zoveel geluid en dus zijn er driving sounds toegevoegd. Bij het snel optrekken bijvoorbeeld klinkt er een geluid dat nog het meeste lijkt op Battlesttar Galactica die met FTL-technologie van lichtsnelheid een lachertje maakt. Bij de Countryman hoort een MINI-app waarmee de auto-eigenaar rijmodussen kan uitkiezen en dan krijgt hij daarbij de bijbehorende lichtweergaven en
-kleuren in de auto geserveerd.

mini.nl

De nieuwe, volledig elektrische MINI Countryman.
De nieuwe, volledig elektrische MINI Countryman.
Powered by Labrador CMS