Bronski Beat - Smalltown Boy

‘Smalltown Boy’ van Bronski Beat bestaat 40 jaar: luister hier naar de 2024-versie 

En kijk naar de docu over Jimmy Somerville

Leestijd: 2 min

‘Smalltown Boy’ gaat over een tienerjongen die zijn bekrompen dorpje ontvlucht en zijn heil zoekt in de grote stad. Het is in veertig jaar uitgegroeid tot een van de populairste queer anthems. Om het jubileum te vieren is er een nieuwe versie uitgebracht. En wie zaten er ook alweer achter Bronski Beat? Je ziet het in deze documentaire.

Op 25 mei 1984 verscheen de debuutsingle van Bronski Beat, ‘Smalltown Boy’. Kenmerkend aan de song zijn het pakkende pianootje en de loepzuivere falsetstem van Jimmy Somerville. In de video is te zien hoe de zanger zijn bekrompen dorp verruilt voor een leven in de stad. Maar ook daar is het geen walhalla voor gays in die tijd: als hij iets te opzichtig gluurt naar een jongeman in een zwembroek, wordt hij te grazen genomen door een groep mannen, onder wie het object van zijn begeerte.

openlijk gay 

Somerville vond dat iedereen mocht weten dat hij gay is, wat behoorlijk uitzonderlijk was in die tijd. Waar George Michael vragen over zijn seksualiteit in het midden en Freddie Mercury pas vlak voor zijn dood vertelde dat hij gay was, maakte Bronski Beat er geen geheim van, integendeel: je hoefde maar één keer naar de video van ‘Smalltown Boy’ te kijken om te zien hoe de vork in de steel zat.

Na ‘Smalltown Boy’ volgde nog een grote hit, ‘Why’. Niet lang daarna hield Somerville het voor gezien en richtte hij The Communards op waarmee hij enkele hits scoorde met covers uit de discotijd: ‘Don’t Leave Me This Way’ van Thelma Houston en ‘Never Can Say Goodbye’ van The Jacksons dat later door Gloria Gaynor in een dansjasje werd gehesen. Vervolgens scoorde Somerville nog enkele solohits.

documentaire 

Een en ander komt voorbij in de documentaire ‘Smalltown Boy’, Bronski Beat & Being Openly Gay in Eighties Pop, gemaakt door het YouTubekanaal Trash Theory.

Ter gelegenheid van het veertigjarige jubileum van ‘Smalltown Boy’ heeft platenmaatschappij London Records een eigentijdse remix uitgebracht van het nummer. Deze is gemaakt door DJ ABSOLUTE., een pseudoniem van Ant McGinley die eerder een herbewerking maakte van Kylie Minogues ‘Padam Padam’. Volgens Somerville heeft ABSOLUTE. de essentie van die periode en de song goed weten te bewaren.

t-shirts 

Vanaf vandaag is ‘Smalltown Boy’ vooruit te bestellen via de officiële Bronski Beat Store, waar de single vanaf 26 juli verkrijgbaar is in verschillende formaten: op een vinylsingle, een cd-single en in een box-versie. In die winkel zijn ook ‘Smalltown Boy’-T-shirts te koop.

Hier de nieuwe versie van ‘Smalltown Boy’, inclusief opgepoetste en herbewerkte video.

Powered by Labrador CMS