let's talk about sex
Stan (23) ging onlangs voor het eerst naar de GGD soa-poli
“Het voelde heel veilig.”
Stan had, in de zeven jaar dat hij seksueel actief is, nog nooit een bezoek gebracht aan het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD. Daar kwam verandering in, toen zijn vriendje en hij kort experimenteerden met een open relatie, en zijn vriendje met een soa thuiskwam.
Stan heeft al vanaf z’n zestiende vaste relaties met mannen, maar had zich nog nooit laten testen. “Het schoot er steeds bij in, het stond niet echt hoog op m’n prioriteitenlijst.” Stan had vooraf wel wát kennis van seksuele gezondheid, maar dan voornamelijk vanuit een heteronormatief standpunt. “Vroeger woonde ik in een studentenhuis, daar hoorde ik weleens van huisgenoten dat ze chlamydia of herpes hadden opgelopen. Dus ik wist natuurlijk wel dat er risico’s waren als je seksueel actief bent.” Ook hoorde hij van zijn queer vrienden dat zij zich regelmatig lieten testen. “Maar ik had geen idee welke seksuele handelingen welke risico’s met zich meebrengen, welke soa’s je waarvan kunt krijgen, dat soort dingen.”
“ik kreeg echt het idee dat ik met haar openlijk en zonder schaamte over seks kon praten.”
Toen Stan en z’n partner een tijdje wilden kijken of een open relatie misschien iets voor hen was, kreeg zijn partner een soa. “Hij had symptomen en ging naar de GGD om zich te laten testen. Toen bleek dat mijn vriend gonorroe had, spoorde hij me aan om ook te gaan testen, ondanks dat ik zelf geen klachten had.” Stan maakte een afspraak bij GGD Rotterdam-Rijnmond en kon vrij snel terecht.
De arts die Stans consult deed was erg vriendelijk. “Ik was wel een beetje zenuwachtig en angstig, maar mijn arts was heel erg aardig. Ik kreeg echt het idee dat ik met haar openlijk en zonder schaamte over seks kon praten.” Stan was vooral bang dat er, voor het afnemen van een uitstrijkje, iets in zijn plasbuis gestopt moest worden. “De arts vertelde heel enthousiast dat dát gelukkig al jaren niet meer nodig was.” Ze deed haar best om Stan op z’n gemak te stellen. “Het voelde heel veilig. Ze vroeg bijvoorbeeld ook of ik altijd plezier had tijdens seks. Toen ik vertelde over mijn situatie – dat mijn vriend en ik een open relatie wilden uitproberen en hij gonorroe had opgelopen – zei ze helemáál niet iets als ‘oh wat fout’ of ‘je moet je schamen’. Ze oordeelde totaal niet, dat vond ik erg fijn.”
“die hepatitis b-vaccinatie leek mij gewoon slim.”
Tijdens de afspraak van Stan z’n partner werd hem een vaccinatie voor hepatitis B aangeboden, waar hij meteen gebruik van maakte. “Mijn partner spoorde me aan om tijdens mijn eigen afspraak ook meteen zo’n vaccinatie te halen.” Binnenkort gaat Stan weer naar de GGD, voor z’n tweede hepatitis B-prik, en later voor z’n derde. “Die vaccinatie leek mij gewoon slim. Je weet natuurlijk nooit hoe het leven loopt, ik ben niet bang voor vaccinaties of iets dergelijks, dus ik dacht: waarom niet?”
Een aantal van Stans vrienden gebruikt PrEP, maar daar heeft hij tijdens zijn afspraak niet naar gevraagd. De relatie met z’n partner is namelijk niet meer open. “Uiteindelijk bleek het toch niet echt iets voor ons te zijn. Als we soms samen in een club zijn en met iemand willen zoenen, doen we dat. Maar op het gebied van seks zijn we wat voorzichtiger geworden.”
Het bezoek aan de soa-poli heeft bij Stan een angst weggenomen. “Als zich in de toekomst weer iets voordoet, ga ik meteen weer testen. Ik had verwacht dat het heel gênant zou zijn: dat je daar in de wachtkamer zit, dat iedereen naar je kijkt en dus weet dat je seks hebt. Die gêne is allemaal weg.”
Man tot Man is dé website voor mannen die seks hebben met mannen. Je vindt op Mantotman.nl uitgebreide informatie en advies over seksuele gezondheid, test- en vaccinatiemogelijkheden en een plezierig seksleven.