Stanley Burleson en Marcel Visscher.

Stanley Burleson en Marcel Visscher over hun relatie: “Wij zijn getrouwd met elkaar en ons vak”

Happy couple

Stanley Burleson en Marcel Visscher.
Leestijd: 4 min

Al 21 jaar delen Stanley Burleson (58) en Marcel Visscher (46) lief, leed en het podium. “Onze eerste date duurde acht maanden. We zaten zes dagen per week op elkaars lip.”

Stanley: “In 1999 speelde ik vier maanden in de musical Chicago. Na mijn vertrek was de musical nog een jaar te zien. Ik kwam kijken bij een latere versie en daar viel Marcel mij direct op. Mede omdat hij na afloop, tijdens een feest in de foyer, uit volle borst stond te zingen. Die heeft lef, dacht ik. Vervolgens werkte hij een keer voor me toen ik de choreografie verzorgde voor het Musical Awards Gala.”

Marcel: “Stanley plaatste mij helemaal achteraan op het podium, terwijl ik tijdens mijn opleiding een van de sterke dansers was. Hij zette me een beetje op mijn plek.” 

S: “Marcel vond mij niet zo aardig, en ik hem niet zo goed...”

M: “Hahaha.” 

S: “In 2003 werkten we een langere periode samen, voor 3 Musketiers. Tijdens de repettties werd duidelijk dat we een klik hadden: we moesten veel lachen samen.” 

M: “Pia Douwes gaf ons op een gegeven moment een zetje. ‘Wordt het niet eens tijd?’ zei ze. Na de première vroeg ik Stanley heel brutaal of ik in zijn hotelkamer mocht blijven slapen. Dat mocht en zo is het allemaal begonnen.” 

S: “Afspraakjes hoefden we niet te plannen. 3 Musketiers was voor ons een acht maanden lange date: zes dagen per week zaten we op elkaars lip.”

ramprecept

M: “Sinds 2005 wonen we samen in Wormerveer, in een pand aan de Zaan waar Stanley al sinds zijn 18e woont. Het is er lekker ruim en we hebben een dansstudio aan huis.” 

S: “Dat we beiden in het theater werken, betekent dat we ’s avonds vaak de deur uit zijn en overdag thuis. Daardoor zien we elkaar regelmatig. Voor collega’s die een partner hebben met een day job is dat anders, die zien elkaar met geluk alleen overdag in het weekend. Dat lijkt mij een recipe for disaster, laat staan als je ook nog kinderen hebt. Wij hoeven alleen maar aan onszelf te denken. Daarom gaat het nog zo goed, na al die jaren.”

M: “Voor mij was al snel duidelijk dat ik geen type was voor het ouderschap.” 

S: “We zien wel de blijdschap die het ouderschap vrienden van ons brengt, maar we merken ook wat ze ervoor op moeten offeren. Wij zijn niet alleen getrouwd met elkaar, maar ook met ons vak, en dat laat zich moeilijk combineren met kinderen opvoeden.” 

Lees ook:

M: “We zijn veel onderweg, dus we hebben niet eens tijd voor huisdieren, laat staan kinderen.”

S: “In onze relatie staan wij op één. Ooit stond voor mij het vak op één, maar vrij snel ontdekte ik dat dat niet zaligmakend is. Je ego wil altijd meer en beter.” 

M: “Dat herken ik. Je kunt altijd meer geld verdienen, maar met de jaren leer je het belang van balans. De maandagen zijn voor ons heilig. Dan zijn we bij elkaar en wordt er niet gewerkt.” 

S: “Ik ben tegenwoordig kieskeuriger. Decennialang zei ik te vaak ja en daar ben ik bijna aan onderdoor gegaan. Er was een periode dat ik niet kon genieten van mijn werk, omdat het te veel was geworden. En ons werk is veel te leuk om er niet van te genieten.”

zo goed als je laatste show

Stanley Burleson en Marcel Visscher.
Stanley Burleson en Marcel Visscher.

S: “Een van de redenen dat mensen een gezin stichten, is om voort te blijven bestaan. Daar ben ik niet mee bezig. Mensen die een onvergetelijke status hebben verworven, waren meestal niet bijster gelukkig. Ik richt me liever op wat men nu van me denkt. Wij hebben als acteurs geleerd: je bent zo goed als je laatste show. We voeren een stuk op, hopelijk klappen mensen en daarna zijn we niets meer dan een herinnering. Dat maakt ons vak juist mooi.” 

M: “Ik ben komend seizoen te zien in Sister Act, met onder meer April Darby en Sanne Wallis de Vries. Jaren terug speelde Stanley in een eerdere versie. Met deze nieuwe versie toeren we tot eind maart door het land.” 

S: “Zelf heb ik net mijn eerste regieklus gehad, de nieuwe show van Hans Klok, die goed werd ontvangen. Een ander debuut: ik speel na bijna veertig jaar in het vak voor het eerst in een toneelstuk, Murder on the Nile, een bewerking van een misdaadverhaal van Agatha Christie. De voorstelling houdt het midden tussen toneel, film en muziektheater en is te zien tot en met maart 2025.”

dezelfde man

S: “Toen wij elkaar ontmoetten, waren we vrij verschillend, maar ook relatief jong. Ik was 36, Marcel 25.”

M: “Daardoor stonden we flexibel in het leven. Gaandeweg zijn we naar elkaar toegegroeid.” 

S: “Inmiddels zijn we dezelfde man geworden. We hebben dezelfde smaak, kleding, vinden dezelfde dingen leuk en we ruziën nooit. Daar ben ik allergisch voor. Ik zeg weleens: je mag één keer in je leven tegen mij schreeuwen, daarna ben ik weg. Meningsverschillen kun je ook op een rustige manier aankaarten.”

M: “Stanley is niet alleen heel lief, maar ook wijs. Hij is stabiel en heeft een duidelijke koers in het leven. Negen van de tien keer is dat hartstikke fijn, al heeft hij soms de neiging de regisseur te spelen in onze relatie.”

S: “In mijn werk moet ik dansers en acteurs krijgen waar ik ze wil, zonder dat ze een hekel aan me krijgen. Dat gaat op slinkse wijze, ben ik bang, en dat voer ik ook wel eens thuis door... Leuk aan Marcel vind ik dat hij erg gefocust is op anderen, met als gevolg dat iedereen van hem houdt en bij hem wil zijn. Een kwaliteit waar ik soms jaloers op ben. Hij is een gever en vraagt daar weinig – soms te weinig – voor terug. Het siert hem, maar doet hem niet altijd goed.”

bruiloft van de eeuw

S: “In juni dit jaar zijn we getrouwd, nadat ik jarenlang de boot heb afgehouden.” 

M: “Mij leek het wel tof, maar ik wist: als ik hem vraag, zegt hij waarschijnlijk nee, dus ik liet het maar. Toen Stanley 35 jaar in het vak zat, organiseerde ik een feest voor hem. In zijn bedankspeech aan het eind riep hij mij naar voren en deed hij uit het niets een aanzoek. Dat had niemand zien aankomen.” 

S: “Ik vond het na 21 jaar wel een keer tijd. We zitten beiden in de entertainmentbusiness, dus we hebben de bruiloft van de eeuw neergezet, met de beste zangers en muzikanten en een roast van Richard Groenendijk. Ik heb nog nooit zoveel gejankt als op die dag.”

Lees ook:

M: “Met een bruiloft neem je ruimte in ten opzichte van je omgeving om je relatie te vieren, dat vond ik heel gaaf. Mijn vader vond het idee eerst ingewikkeld, maar gaf uiteindelijk zijn zegen en dat heelde voor mij iets.”

S: “Mensen zeggen vaak: ‘Mijn bruiloft was de mooiste dag van mijn leven.’ Dat is niet goed hoor, lieverd, denk ik dan meestal. Je moet nog zo lang! Misschien heb ik daarom zo lang gewacht, haha. Voor ons bleek het vooral niet waar. Sinds de bruiloft is onze relatie alleen maar beter geworden. Het was na al die jaren samen een nieuwe, betekenisvolle stap. We keken elkaar die dag in de ogen en zeiden: wij gaan dit helemaal tot het einde volhouden, tot de dood ons scheidt.”

Powered by Labrador CMS