Queer boeken

Steeds meer Britse scholen doen boeken met lhbtiq+-thema’s in de ban

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

In navolging van verschillende staten in de VS zijn er nu ook in Groot-Brittannië steeds meer schoolbibliotheken die boeken verbieden met lhbtiq+-onderwerpen. Een derde van de scholen kreeg te maken met deze censuur, waarbij sommige bibliothecarissen onder druk zijn gezet of zelfs bedreigd.

Schoolbibliothecarissen in het Verenigd Koninkrijk hebben zich uitgesproken over de toenemende censuur op lhbtiq+-boeken. Het afgelopen jaar is queer literatuur steeds vaker het doelwit geweest van conservatieve personen.

censureren of verwijderen 

De overkoepelende organisatie voor bibliotheken, het Chartered Institute of Library and Information Professionals (CILIP) maakte in april 2023 al bekend dat een derde van de bibliothecarissen te maken kreeg met mensen die wilden dat zij boeken met lhbtiq+-thema’s te censureren of te verwijderen. Hierbij werden sommigen onder druk gezet of zelfs bedreigd.

Volgens The Independent is de situatie in de Britse schoolbibliotheken het afgelopen jaar verslechterd. Uit nieuwe gegevens van de Index on Censorship blijkt dat 53% van de ondervraagde schoolbibliothecarissen werd gevraagd om lhbtiq+-boeken te verwijderen, terwijl 56% van de bibliothecarissen gedwongen werd om dergelijke verzoeken in te willigen.

verzet 

In het rapport stond ook welke boeken het vaakst doelwit waren van verwijdering: Julián Is a Mermaid van Jessica Love, ABC Pride van Louie Stowell, Elly Barnes en Amy Phelps en This Book Is Gay van Juno Dawson.

Sinds dit bekend is, komen lhbtiq+-organisaties en -activisten in verzet tegen de opkomst van deze censuur. In een verklaring aan The Independent zei Laura Mackay, CEO van Just Like Us: "Het verwijderen van boeken zal nooit het feit veranderen dat lhbt+-mensen, inclusief ouders van hetzelfde geslacht, deel uitmaken van de maatschappij. 

"De recente toename van extreemrechtse houdingen en de aandacht die wordt besteed aan trans jongeren, maken het leven zoveel moeilijker voor lhbt+-jongeren, met name die van kleur... het is van vitaal belang dat jongeren toegang hebben tot boeken die de diversiteit van de wereld om hen heen weerspiegelen."

4.000 boeken zijn doelwit in vs 

Het Verenigd Koninkrijk is niet het enige land waar een toename in censuur en verboden op boeken is te zien. In de VS hebben meerdere staten geprobeerd de beschikbaarheid van queerboeken in openbare en schoolbibliotheken te blokkeren.

Volgens een rapport van het Office for Intellectual Freedom van The American Library Association zijn meer dan 4.000 boeken het doelwit geweest, naast '1.247 eisen om bibliotheekboeken, -materialen en -bronnen in 2023 te censureren'.

Bron: Gay Times

Powered by Labrador CMS