Stephen Fry

Stephen Fry over zijn jonge jaren als gay: “Mijn seksualiteit was gruwelijk geheim”

Gepubliceerd
Leestijd: 2 min

In zijn jonge jaren hield acteur en schrijver Stephen Fry angstvallig verborgen dat hij op mannen valt. Hij stortte zich op de literatuur. “Van Oscar Wilde leerde ik dat ik een leven vol spot, geheimhouding en ballingschap tegemoet zou gaan.” Gelukkig voor hem liep het anders af.

Stephen Fry kennen we als schrijver, acteur en maker van podcasts. Hij heeft al vaker geschreven over zijn worsteling met seksualiteit als tiener, en nu doet hij dat opnieuw met een brief in The Times. Hierin schrijft hij dat het opgroeien als homoseksueel hem ‘jaren van ellende heeft opgeleverd, maar ook een opleiding in de literatuur.”

toekomst 

“Tegen de tijd dat ik 13 jaar was, was mijn homoseksualiteit een gruwelijk geheim dat in mij opzwol. Ik probeerde wanhopig uit te vinden wie ik was en wat voor toekomst er voor mij was weggelegd”, zo schrijft Fry. 

Hij stortte zich op de literatuur en dan met name op het werk van Oscar Wilde, die hij later in zijn carrière speelde in de biopic Wilde in 1997. Fry zei dat hij vanwege zijn affiniteit met Wilde de vernedering en schande begreep die homoseksuelen vaak voelen. “Van Oscar Wilde leerde ik dat ik een leven vol spot, geheimhouding en ballingschap tegemoet zou gaan.”

celibate stephen 

Hij vervolgt: “En dan waren er nog schrijvers als EM Forster of Somerset Maugham, die hun hoofd omhooghielden en me het gevoel gaven dat er niet alleen maar nare mensen bestaan en dat de wereld niet alleen maar vreselijk is.”

Elders in de brief schrijft Fry dat hij in de jaren tachtig bekendstond als ‘Celibate Stephen’. “Ik had me volledig op mijn werk gestort waardoor ik vergat om seks te hebben. Daarbij kwam ook angst om de hoek kijken. Ik voelde me altijd afgewezen in homobars. Ik kon niet dansen en zag er niet cool uit. Ik wilde alleen maar zitten en praten.” Daar voegde hij aan toe: “Maar op een bepaalde manier was dat ook mijn geluk. Ik heb veel vrienden verloren aan aids.”

leeftijdsverschil

Fry trouwde in 2015 met zijn partner, de komiek en schrijver Elliott Spencer. In zijn brief benoemt hij het leeftijdsverschil tussen de twee en de belangrijke lessen die hij daarvan heeft geleerd. “Oscar Wilde zei ooit dat hij van jonge mensen hield omdat die zoveel meer ervaring hebben. Ik ben het daarmee eens. Jonge mensen weten meer over de wereld dan wij.”

Op 26 verschijnt het laatste boek in de bestsellerreeks van Fry over Griekse mythen, Oddyssey genaamd.

Powered by Labrador CMS