Transgender

Stijging discriminatie tegen transgender mensen zet door

“Verontrustend dat de politiek hier zo weinig oog voor heeft”

Transgender persoon
Leestijd: 2 min

In 2024 steeg het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender personen bij instanties, net als de twee jaren ervoor. Bij Meld.Online Discriminatie zijn meldingen van online discriminatie zelfs bijna verdubbeld. Transgender Netwerk maakt zich zorgen: “Verontrustend dat de politiek hier zo weinig oog voor heeft.”

“Wij maken ons grote zorgen dat er voor het derde jaar op rij een toename is in de discriminatie en geweld tegen transgender mensen,” zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. “Tegelijk doet de politiek veel te weinig om deze discriminatie en het geweld aan te pakken. Op deze manier wordt het voor trans mensen steeds onveiliger op straat, op het werk en online.”

stijging van 20%

Op donderdag 24 april publiceerden instanties hun discriminatiecijfers van 2024. Transgender Netwerk en antidiscriminatiebureaus ontvingen samen 264 unieke meldingen van discriminatie tegen trans mensen, een stijging van 20% ten opzichte van 2023. De politie kreeg over 2024 91 meldingen, een stijging van 15% ten opzichte van 2023. Meld.Online Discriminatie, het meldpunt voor online discriminatie, kreeg met 50 meldingen bijna twee keer meer meldingen dan vorig jaar binnen.

Trans mensen krijgen op veel plekken te maken met discriminatie, waaronder op het werk, in de zorg en op straat. De meldpunten ontvingen meldingen van mensen die afgewezen werden bij een sollicitatie vanwege hun genderidentiteit, mensen die in hun eigen buurt werden uitgescholden en nageroepen omdat zij trans zijn, en zelfs van mensen die met geweld te maken kregen omdat zij trans zijn, bijvoorbeeld een trans persoon die van de fiets getrapt is en in elkaar is geschopt.

discriminatie bij vacatures

Naast deze 264 meldingen ontvingen de antidiscriminatiebureaus ook 530 meldingen over een discriminerende vacaturetekst van Ongehoord Nederland. In deze tekst werd gezegd dat non-binaire mensen niet welkom waren om te solliciteren op een functie: “man/vrouw, geen X”. Transgender Netwerk heeft hier ook melding van gemaakt bij een antidiscriminatiebureau en ondersteund door een advocatenbureau een verzoekschrift ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens om een oordeel te vellen dat ON heeft gediscrimineerd.

Volgens Transgender Netwerk is het de hoogste tijd voor actie vanuit de politiek. “De hoeveelheid meldingen stijgt nu al jaren, maar echte actie vanuit de politiek, zoals een wettelijke bescherming van trans mensen tegen groepsbelediging, blijven uit. Dit kan zo niet langer,” zegt Verdegem. “Trans mensen moeten gewoon veilig mee kunnen doen aan de samenleving, net als ieder ander.”

haatberichten vertienvoudigd

De stijging bij Meld.Online Discriminatie is opvallend volgens Transgender Netwerk. Dit meldpunt tegen online discriminatie blijkt in 2024 50 meldingen te hebben ontvangen, een stijging van 44% ten opzichte van vorig jaar. Meldingen over online discriminatie tegen trans mensen waren tot nu toe schaars, terwijl uit onderzoek van de Groene Amsterdammer blijkt dat haatberichten tegen trans mensen in drie jaar vertienvoudigd zijn sinds 2020. Doordat groepsbelediging van transgender mensen niet verboden is, terwijl het dat bij andere groepen mensen wel is, kan het online meldpunt de gemelde haatberichten tegen transgender mensen maar moeilijk laten verwijderen.

Een wetsvoorstel om dit te veranderen, en mensen op basis van hun geslacht te beschermen tegen groepsbelediging, ligt nu al een jaar in de Tweede Kamer maar wordt nog steeds niet verder behandeld. In oktober diende Transgender Netwerk een petitie in, om op te roepen om trans mensen ook te beschermen tegen online haat. “Het is goed dat er meer melding wordt gedaan van online haat, maar het is zorgwekkend dat hier zo weinig mee kan worden gedaan. De politiek moet groepsbelediging snel strafbaar stellen.” zegt Remke Verdegem.

Beeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS