Huwelijksgelijkheid in Thailand

Thailand kiest voor huwelijksgelijkheid na historische stemming: “Een monumentale stap voorwaarts”

Leestijd: 1 min

Na Taiwan en Nepal is Thailand nu het derde Aziatische land waar het huwelijk is opengesteld voor iedereen. Vandaag is een wetsvoorstel aangenomen met een enorme overwinning in het Hogerhuis van de Senaat: maar liefst 130 stemden voor, slechts vier tegen.

Wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal Thailand het derde land in Azië zijn waar huwelijksgelijkheid is bereikt, na Taiwan en Nepal. Thailand wordt ook het eerste land in Zuidoost-Azië dat deze stap zet.

formaliteit 

Seksuele activiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht is in Thailand sinds 1956 legaal. De Huwelijksgelijkheidswet zal volledige financiële, juridische en medische rechten bieden aan getrouwde stellen van elk geslacht. 

Het wetsvoorstel vereist nu de goedkeuring van Maha Vajiralongkorn, koning van Thailand – wat als een formaliteit wordt beschouwd – en zal dan 120 dagen na publicatie in de koninklijke krant in werking treden.

monumentale stap voorwaarts

In reactie op het nieuws in een verklaring aan CNN zei Panyaphon Phiphatkhunarnon, oprichter van de belangenorganisatie Love Foundation, die campagne voert voor lhbtiq+-gelijkheid, enthousiast: “Het wetsvoorstel is een monumentale stap voorwaarts voor lhbtiq+-rechten in Thailand.

“De potentiële impact van dit wetsvoorstel is enorm. Het zou niet alleen de levens van talloze echtparen veranderen, maar ook bijdragen aan een rechtvaardiger samenleving voor iedereen.”

vooruitstrevend en inclusief 

“Afgezien van de juridische implicaties zou het aannemen van dit wetsvoorstel een krachtige boodschap van acceptatie en integratie uitstralen”, voegde Panyaphon eraan toe.

“Het zou de jongere generatie kunnen inspireren om uit de kast te komen en hun leven authentiek te leven. Het laat Thailand laten zien als een vooruitstrevend en inclusief land dat toeristen en bedrijven aantrekt. Bovendien zal het een cultuurverandering bevorderen waarin lhbtiq+-personen zich geaccepteerd en gesteund voelen.”

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS