Huwelijk

Thailand wil het huwelijk nog dit jaar openstellen voor iedereen

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Thailand staat op het punt om geschiedenis te schrijven als eerste land in Zuidoost-Azië dat het huwelijk openstelt voor iedereen en lhbtiq+-koppels dezelfde rechten geeft. In een wijziging van de wet geldt het huwelijk nog voor het einde van 2024 als een verbintenis tussen ‘twee individuen’ in plaats van tussen ‘man en vrouw’.

Een parlementaire commissie heeft op donderdag 7 maart een ontwerpwijziging van het Burgerlijk en Handelswetboek van Thailand goedgekeurd. In het aangepaste amendement wordt het huwelijk geherdefinieerd als een verbintenis tussen ‘twee individuen’ in plaats van tussen ‘man en vrouw’. Hiermee is Thailand het eerste land in Zuidoost-Azië waar lhbtiq+-koppels dezelfde rechten krijgen als heterostellen die zijn getrouwd.

mijlpaal

Het wetsvoorstel zal naar verwachting op 27 maart in stemming worden gebracht in het gekozen Huis van Afgevaardigden. Als deze wordt aangenomen, heeft de wetswijziging de goedkeuring van de Senaat en het koninklijk huis. Verwacht wordt dat het proces voor het einde van het jaar zal zijn afgerond.

De voorgestelde wetgeving is een mijlpaal voor lhbtiq+-rechten in de regio. Koppels van hetzelfde geslacht van 18 jaar en ouder krijgen hiermee dezelfde rechten en wetteljke bescherming als hetero koppels, op het gebied van erfenis, belastingaftrek en adoptie van kinderen.

96% is voor 

Vicepremier Somsak Thepsuthin, die het wetsontwerp van de regering in het parlement introduceerde, zei dat het tot doel heeft mensen ‘ongeacht hun geslacht’ het recht te geven om te trouwen, meldt Bangkok Post. Hij verwees naar een recent publiek onderzoek waaruit blijkt dat meer dan 96% van de Thaise bevolking de legalisering ondersteunt.

Momenteel is Taiwan het enige land in Azië met een volledig gelegaliseerd homohuwelijk, hoewel Nepal onlangs een huwelijk tussen twee lhbtiq+-personen heeft erkend. Vorige week oordeelde een rechtbank in Japan bovendien dat het verbod op het huwelijk tussen lhbtiq+’s in het land ‘ongrondwettelijk’ is, wat mogelijk de weg vrijmaakt voor wetswijzigingen.

strafbaar 

Het Indiase Hooggerechtshof weigerde vorig jaar echter om lhbtiq+-huwelijken te legaliseren en achtte dit een zaak voor het parlement. Het buurland Indonesië heeft sinds 2022 alle buitenechtelijke seksuele relaties strafbaar gesteld. En Singapore heeft seks tussen mannen gedecriminaliseerd, maar handhaafde een wettelijk verbod op het de openstelling van het huwelijk.

Thailand heeft de afgelopen decennia aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van lhbtiq+-rechten. In 2018 keurden wetgevers een wetsvoorstel inzake burgerlijk partnerschap goed dat beperkte wettelijke rechten toekent aan koppels van hetzelfde geslacht. Bovendien verbood het land in 2015 discriminatie op grond van genderidentiteit.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS