Huwelijksceremonie in Hongkong

Tien lhbtiq+-koppels in Hongkong in het huwelijksbootje gestapt, ondanks het feit dat dit illegaal is

De boodschap: het huwelijk moet voor iedereen toegankelijk zijn

Leestijd: 1 min

Hoewel het huwelijk in Hongkong is voorbehouden aan heterostellen, zijn tien lbhtiq+-koppels tegelijk met elkaar getrouwd. De huwelijksvoltrekking vond plaats via internet, waarbij een geregistreerde ambtenaar in Utah de huwelijken officieel maakte. Desondanks zal Hongkong deze stellen niet officieel erkennen als getrouwd.

Het huwelijksevenement vond dinsdag 25 juni plaats op een plek die wordt erkend als een Chinese administratieve regio, in een hotel in de wijk Kowloon in Hongkong. Hier wisselden tien lhbtiq+-koppels ringen uit in het bijzijn van familie en vrienden.

zeer belangrijke stap

In de meeste Amerikaanse staten is het een vereiste dat koppels persoonlijk verschijnen om het papierwerk in te vullen dat komt kijken bij een huwelijksvoltrekking. Utah is daarop een uitzondering, want sinds de coronapandemie mogen huwelijken ook online plaatsvinden via een speciaal digitaal aanmeldingsproces.

Een van de gelukkigen die in het huwelijksbootje is gestapt, is Lucas Peng. Hij noemt zijn semi-virtuele huwelijk ‘een zeer belangrijke stap’ en hoopt dat dit de lhbtiq+-rechten in de voormalige Britse kolonie ten goede komt. “Ik hoop dat op een dag iedereen zal accepteren dat liefde niet alleen tussen man en vrouw is, maar tussen twee mensen die van elkaar houden.”

droom 

Organisator van het evenement was Kurt Tung. Hij hoopt met dit massahuwelijk de boodschap over te brengen dat het huwelijk voor iedereen toegankelijk moet zijn. “In Hong Kong er nog geen mogelijkheid om te trouwen voor iedereen, maar ik hoop dat deze stellen op deze manier hun droom hebben kunnen verwezenlijken.”

In Hongkong geldt een brede steun voor lhbtiq+-rechten onder de bevolking. In 2023 kreeg het Hoogerechtshof de opdracht om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht wettelijk te erkennen, maar daar blijft het bij: er is voorlopig nog geen sprake van huwelijksgelijkheid.

drie landen

Inmiddels zijn er drie landen in Azië waar die huwelijksgelijkheid wel geldt. Taiwan was de eerste in 2019, Nepal en Thailand volgden dit jaar.

Powered by Labrador CMS