de persoon achter het uniform

“Tijdens Utrecht Pride is er altijd wel een moment dat ik begin te janken”

Rick is queer bij Defensie

Rick met poes Edje.

Werken bij Defensie. Voor sommigen is dat een roeping, voor anderen gewoon een baan. Maar voor iedereen heeft zoiets veel impact. Interviewer Stijn de Vries ging bij drie Defensiemedewerkers op bezoek om antwoord te krijgen op zijn vraag: wie schuilt er achter het uniform?

RICK
41, hij/hem, is burgermedewerker coördinerend inspecteur AI en algoritmes

Jij bent burgermedewerker; je draagt geen uniform en werkt, in plaats van op een kazerne, bij het Ministerie van Defensie. Wat voor werk doe je daar?

“Ik hou mij bezig met het reguleren van AI – dus artificial intelligence. Dat is een nieuwe tak van sport binnen Defensie. Na mijn afstuderen ben bij Defensie een beetje binnengerold. En nooit meer weggegaan. Het bevalt mij daar goed. ‘Wij beschermen wat ons dierbaar is’ zeggen we bij Defensie, en dat is natuurlijk ook echt wel zo. Alle rechten en alle verworvenheden die wij in Nederland hebben; daar staat Defensie ook voor. En dat wordt eigenlijk steeds belangrijker, vind ik.”

Rick werkt als burgermedewerker coördinerend inspecteur AI en algoritmes bij Defensie.

Je werkt met AI, dat wordt in de toekomst alleen maar groter. Voelt het ook niet als een heel heftige verantwoordelijkheid?

“Het is een verantwoordelijkheid die we met z'n allen hebben – iedereen die met AI werkt. Ik denk dat het heel heftig kan zijn en daarom is het heel goed om het te reguleren.”

En als je de AI op het ministerie achterlaat, dan ben je tuis, met je partner…

“Ja, met Joost. En met Edje de poes en Laura de kip. Wij hadden ooit drie kippen. Twee zijn ondertussen al naar de eeuwige jachtvelden vertrokken. Maar Laura houdt het nog heel goed vol. Joost en ik hebben elkaar via een gezamenlijke vriendin leren kennen. We kenden elkaar al twee jaar voordat we een relatie kregen. Intussen zijn wij zeven jaar getrouwd en een jaar of dertien samen. We hebben een jaar op Curaçao gewoond en we zijn net twee maanden geleden teruggekomen van een wereldreis. Dat houdt het leuk en afwisselend, je bouwt ook samen geschiedenis op.”

Rick is hier druk bezig met de voorbereidingen van Utrecht Pride, samen met zijn man Joost (links).

Als je niet aan het werk of op wereldreis bent, waar houd jij je dan mee bezig?

“Ik zit in het bestuur van de Utrecht Pride. Dat is een van mijn grote hobby's. Ik ben daar secretaris, dus ik hou me bezig met alle contacten met de deelnemers. We hebben ongeveer 250 vrijwilligers, die moeten ook allemaal geïnstrueerd worden en zorgen dat ze de juiste dingen doen. Dat is een van de taken die ik heb in het bestuur. Tijdens Pride is de Utrechtse Vrijwilligerscentrale het epicentrum waar alles gebeurt, dan komen alle vrijwilligers hierheen en ben ik de eerste uren druk met de mensen op pad te sturen. Als iedereen die dag uitgedost op boten bier aan drinken is, zijn wij nog gewoon aan het werk. Pas om zeven uur zijn wij vrij – dan hebben ook wij wel ons biertje verdiend.”

Vrijwilligerscentrale Utrecht
Voor de deur van de Vrijwilligerscentrale van waaruit Utrecht Pride wordt aangestuurd.

Hoe belangrijk is een dag als Pride voor jou?

“Pride blijft altijd nodig. Ik vind het echt fantastisch om te doen. Ik krijg altijd een warm gevoel als ik iedereen helemaal in kleurrijke kleding zie en de gracht gevuld is met boten vol feestende mensen. Er is altijd wel een moment dat ik begin te janken; dat ik denk: holy fuck, wat veel liefde en wat een fantastisch evenement. Dan ben je zo druk geweest met voorbereiden en als je dat ziet hoe alles loopt – daar word ik dan gewoon emotioneel van. Het is zó belangrijk en er worden zoveel mensen gesteund. Dan denk ik: yes, wat een toffe stad.”

Rick in zijn stamcafé Kalff.

Ik krijg nu helemaal zin in een biertje…

“Laten we naar café Kalff gaan, mijn stamkroeg. Hier kom ik graag. Je kunt hier gewoon jezelf zijn en het is leuk dat eigenlijk altijd bekenden tegenkomt. Robbert Kalff, de eigenaar, is een vriend van mij. Hij zit ook in het bestuur van Pride dus het voelt hier altijd als een warm bad.”

Wat zijn de reacties van nieuwe mensen, als je aan de bar vertelt dat je bij Defensie werkt?

“Die zijn eigenlijk heel normaal. Want het is natuurlijk ook gewoon een normale werkgever. En mensen vinden het soms ook echt cool. Ook omdat ze eigenlijk ook steeds vaker merken dat Defensie belangrijk is voor ons allemaal en dan vragen ze ook weleens hoe het is om als gay man bij Defensie te werken. Dan antwoord ik dat Defensie net is als de rest van Nederland.”

"mensen merken eigenlijk steeds vaker dat defensie belangrijk is voor ons allemaal"

Wat zou jij willen meegeven aan jonge queers die misschien ook binnen Defensie willen werken?

“Nou…, dat het een organisatie is waar je gewoon in jezelf kunt zijn. Dus verlogen je afkomst niet en blijf lekker jezelf. Daar is alle ruimte voor binnen Defensie. Blijf lekker jezelf, dat is alle ruimte voor.”

werkenbijdefensie.nl

Powered by Labrador CMS