Tom Daley: “In 37 landen mag ik niet mezelf zijn”
Schoonspringer maakt vuist tegen anti-homowetten
Nadat Tom Daley goud won tijdens de Commonwealth Games, brak de schoonspringer een lans voor homorechten: in 37 landen binnen de Gemenebest is het bijna niet mogelijk om openlijk homoseksueel te zijn.
Tom Daley dook samen met Dan Goodfellow synchroon van de tienmeterplank, waarvoor de twee bekroond werden met een gouden medaille. Het is de vierde titel die Tom behaalt tijdens de Commonwealth Games. Zijn eerste medaille won hij in 2010 in New Delhi, India. Toen was hij pas vijftien jaar.
Inmiddels is Tom 23 jaar en is zijn persoonlijke leven compleet veranderd. Hij is openlijk gay, getrouwd met scenarioschrijver Dustin Lance Black en de twee verwachten hun eerste kindje.
Illegaal
Nadat Tom zijn medaille in ontvangst had genomen, zei hij dat hij het nog steeds lastig vindt om aan wedstrijden deel te nemen in landen waar homoseksualiteit illegaal is. Hij sprak zijn hoop uit dat bij de volgende Commonwealth Games, die in 2022 in Birmingham worden gehouden, de houding ten opzichte van homoseksuelen in een aantal van de deelnemende landen verbeterd zal zijn.
“Er zijn 37 landen binnen de Commonwealth (in het Nederlands Gemenebest – red.) waar het illegaal is om te zijn wie ik ben. Hopelijk kunnen we dat aantal reduceren tussen nu en 2022.” Tom zei dat het voor hem heel belangrijk is dat hij openlijk homoseksueel kan zijn. “Ik wil me op mijn gemak voelen als ik op die duikplank sta. In 37 landen die hier meedoen is dat niet bepaald het geval.”
Rusland
Binnenkort vertrekt Tom naar Rusland, waar in mei de wereldkampioenschappen schoonspringen worden gehouden. Hoewel homoseksualiteit daar niet strafbaar is, zegt Tom dat hij bang is daar mishandeld te worden. Maar het weerhoudt hem er niet van om mee te doen aan het kampioenschap.
“Naar Rusland gaan kan eng zijn, omdat veel mensen weten dat ik een man heb. Maar die mensen wil ik onder ogen komen en ze laten zien dat het ook anders kan.” Over de Commonwealth-landen zegt Tom tot slot: “Het kost tijd om een verandering teweeg te brengen, maar ik denk dat wij een bijdrage kunnen leveren in die landen, zodat ze hun anti-homowetgeving wat meer los zullen laten.”
Bron: The Guardian