Tom Daley in therapie vanwege angst voor clowns

Leestijd: < 1 min

Omdat hij binnenkort vader wordt – en dan vaker kans loopt op ontmoetingen met clowns – gaat Tom Daley in therapie om van zijn enorme angst voor clowns af te komen. Waarom vinden zoveel mensen clowns eigenlijk eng?

Schoonspringer Tom Daley haalt bijna elke week wel een keer de headlines. De ene keer met iets serieus, zoals zijn steun aan de campagne om anti-homowetgeving in Gemenebestlanden op te heffen. De andere keer is het minder serieus, zoals die ‘dick slip’ van onlangs.

Het nieuws van vandaag zit daar een beetje tussenin. Tom Daley en zijn echtgenoot Dustin Lance Black verwachten binnenkort hun eerste kindje. Tom hoopt nu snel van zijn angst voor clowns af te komen, voordat het kindje daar interesse in krijgt.

Bang voor een sprong
Het is niet de eerste keer dat Tom Daley in therapie gaat. Hij zocht in 2014 al eens hulp toen hij een bepaalde sprong van de duikplank niet durfde te maken. Hij probeerde verschillende therapieën om van zijn angsten af te komen. Deze keer zoekt hij dus hulp voor zijn coulrofobie, zoals de angst voor clowns officieel heet.

De angst voor clowns gaat terug tot de late middeleeuwen, waar de eerste enge clowns opdoken tijdens een gemaskerd bal in Parijs.

Pennywise
In de moderne geschiedenis is het vooral aan Stephen King te danken (of wijten) dat clowns eng worden gevonden. Legendarisch is zijn boek IT met de clown Pennywise. Het boek werd verfilmd in de jaren tachtig en vorig jaar volgde een nieuwe versie waarin te zien is hoe die clown vanuit het riool de arm van een argeloos jongetje af bijt. Een vervolg is in de maak.

Ook The Joker in de Batman-strips had het uiterlijk van een clown. Heath Ledger gaf een meesterlijke vertolking ten beste in de film The Dark Knight. Echt smerig was Twisty de Clown in American Horror Story. Die had een loshangend, rottend kaakgewricht dat hij van z’n gezicht trok om mensen dood te kunnen bijten.

Hieronder een aantal coulrofobie opwekkende fragmenten:

Powered by Labrador CMS