Asiel

Twee incidenten met minderjarige queer asielzoekers in één week tijd

Minderjarig, onbeschermd in de opvang en terug in de kast

Leestijd: 2 min

In minder dan één week tijd heeft LGBT Asylum Support verschillende geweldsincidenten naar queer minderjarige asielzoekers gemeld, onder andere bij het COA. In hun opvang worden alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) door het Nidos als voogden begeleid. Echter binnen deze groep gaat een vrijwel onzichtbare groep van queer minderjarigen gebukt onder te weinig bescherming.

 In de avond van 3 september wachtte A., een 17-jarige uit Jemen gevluchte asielzoeker vlakbij het station van Middelburg op één van zijn vrienden van zijn voormalige azc. A. is volgens het Nidos 17 jaar oud. Zo ziet hij er ook uit en hij gedraagt zich naar die leeftijd. Maar de IND schatte hem in als 22 jaar oud waarna het COA hem midden in zijn asielprocedure tussen homofobe volwassenen plaatste.

in de val gelokt

Ama’s hebben recht op school en op die dag, 3 september, was hij op bezoek in zijn voormalige azc om zijn oud lerares te bedanken. Wat hij die avond niet door had, is dat hij via deze vriend (die van zijn homoseksualiteit afwist) in een val gelokt werd waarbij gemaskerde medebewoners hem een lesje wilde leren door hem met de dood te bedreigen en ernstig te mishandelen.

Terwijl hij met zijn broek naar beneden op de grond werd gegooid, besloten de jongens onderling afspraken te maken om bij hem geen littekens achter te laten. Ook lieten ze hem weten dat ze als minderjarigen hem konden vermoorden omdat ze volgens de Nederlandse wet niet vervolgd zouden kunnen worden.

ernstig mishandeld 

Vervolgens werd hij ernstig mishandeld, geschopt in zijn buik, armen, benen en gezicht. Diezelfde nacht kon hij aangifte doen van het homofobe incident. Het COA, die hem meermaals verplaatste na incidenten, weet dat M. homoseksueel is. 

Ook de 17-jarige uit Syrië gevluchte M. werd in het Friese Sint Annaparochie, waar hij tijdelijk verbleef, door twee minderjarige medebewoners op 2 september zwaar mishandeld waarbij o.a. een sleutelbeen brak en zware kneuzingen opliep. De daders hadden hem zien meedoen met een live video op TikTok van een openlijk homoseksuele jongen.

geen aangifte  

Die video werd vervolgens in een vriendenkring gedeeld en reden genoeg om hem aan te vallen. De mishandeling was enkel en alleen omdat hij gay is. Ook hier wist het COA dat hij homo is. Ondanks melding bij het COA door LGBT Asylum Support is er een week na het incident nog geen aangifte gedaan of terugkoppeling door het COA. 

“Verschrikkelijk”, zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support. “De positie van alleenstaande minderjarige queer vluchtelingen is voor hun dubbel zo moeilijk. Ze zijn vaak volledig in de kast en daarmee onzichtbaar, durven met niemand te spreken en er zijn geen lhbtiq+ units zoals bij volwassen queer vluchtelingen.” 

onaanvaardbaar

In een brief aan de minister van Asiel en Migratie dringt de stichting aan, verwijzend naar aangenomen motie uit 2016, dat zeker in beginfase van aanmelding deze extreem kwetsbare groep gesepareerd hoort te worden.

Kortekaas: “We komen het in de praktijk te vaak tegen dat ze gepest worden door medebewoners en ondanks dat het COA dit weet, wordt er geen oplossing geboden. Dat is onaanvaardbaar.”

coming-outdag

Tijdens een tour die LGBT Asylum Support voorafgaand aan Nationale Coming-Outdag op 11 oktober organiseert, wordt aandacht gevraagd voor de positie van kwetsbare alleenstaande minderjarige queer vluchtelingen. 

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS