Tweede Kamer in gesprek over emancipatie van lhbtiq+-personen op maandag 18 november
Asielzoekers mogen hun partner alleen laten overkomen als die zijn getrouwd, wat een probleem is voor homostellen die veelal niet kúnnen trouwen. Het is een van de problemen waarmee lhbtiq+-personen te maken krijgen in ons land. De Tweede Kamer spreekt op maandag met staatssecretaris Paul over deze en andere ontwikkelingen op het gebied van lhbtiq+-emancipatie.
COC Nederland dringt met vier andere lhbtiq+-belangenorganisaties aan op maatregelen voor respect op school en vraagt aandacht voor een aantal verontrustende recente ontwikkelingen.
ongehuwd
Zo maakte het kabinet op 25 oktober bekend dat asielzoekers alleen nog hun partner naar Nederland mogen laten overkomen als ze getrouwd zijn. Aangezien partners van gelijk geslacht in de meeste landen niet kúnnen trouwen, zou dat betekenen dat lhbtiq+ asielzoekers hun geliefde nooit naar Nederland kunnen laten komen. COC vraagt de Kamer om te zorgen dat dit wél mogelijk blijft.
Ook vraagt COC de Kamer om bezwaar te maken tegen het idee van minister Klever om Afrikaanse asielzoekers terug te sturen naar Oeganda. Volgens de minister is Oeganda een ‘gastvrij land’, terwijl het recent bijvoorbeeld de doodstraf invoerde op homoseksualiteit. Terugsturen van lhbtiq+ asielzoekers naar Oeganda is dan ook levensgevaarlijk.
discriminatie en geweld
In Nederland nam het aantal meldingen van discriminatie en geweld tegen de regenbooggemeenschap afgelopen jaar schrikbarend toe, met bijna 25 procent. In Breda werd brand gesticht in een appartement waar de regenboogvlag uithing, bezoekers aan een queer feest in Groningen werden aangevallen en er waren tal van andere voorbeelden van geweld tegen lhbtiq+ mensen.
Daarom dringen de belangenorganisaties aan op maatregelen tegen discriminerend geweld. Het gaat onder meer om hogere wettelijke straffen, meer politiecapaciteit om discriminatie te bestrijden en aanpakken van online discriminatie. Ook willen de organisaties maatregelen tegen intersectionele vormen van discriminatie, bijvoorbeeld omdat mensen zwart en lesbisch zijn.
pesten op school
Lhbtiq+ jongeren krijgen nog altijd veel te maken met pesten op school. COC vraagt met de vier belangenorganisaties om meer en betere aandacht voor respect en acceptatie in het onderwijs. Ook pleiten de organisaties voor een einde aan de discriminerende identiteitsverklaringen die sommige religieuze scholen hanteren om lhbtiq+ mensen af te wijzen. De organisaties willen veilige opvang voor dak- en thuisloze lhbtiq+ jongeren die door hun ouders op straat zijn gezet.
Het aantal hiv-overdrachten onder jongeren neemt voor het eerst sinds jaren toe. De vier organisaties pleiten voor een preventiecampagne, meer soa-testmogelijkheden en vergoeding van hiv-preventiepil PrEP voor mensen met een laag inkomen.
betere transgenderzorg
De organisaties dringen in hun brief aan de Kamer aan op betere transgenderzorg. De wachtlijsten voor die zorg zijn inmiddels opgelopen tot meer dan 3 jaar. Ook roepen de organisaties op om de vergoeding van borstprothesen voor transgender vrouwen te behouden. Het kabinet kondigde onlangs aan die regeling in 2028 te willen afschaffen.
Verder vragen de belangenorganisaties aan de Kamer om op korte termijn te zorgen voor een wettelijk verbod op medisch niet-noodzakelijke behandelingen van intersekse kinderen zonder hun expliciete goedkeuring. Dergelijke behandelingen komen nog veel voor in Nederland. Ook pleiten de organisaties voor maatregelen tegen seksueel geweld en voor acceptatie op het werk om de positie van bi+ personen in Nederland te versterken.
vier organisaties
De brief werd verstuurd namens COC, Bi+ Nederland, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID) en Transgender Netwerk.