lezen
![Vanaf linksboven met de klok mee: Lian van de Wiel, Anna Krans en Daphne de Heer.](https://image.winq.nl/292445.webp?imageId=292445&x=0.00&y=3.08&cropw=99.40&croph=56.34&width=960&height=816&format=jpg)
Velvet Publishers is Nederlands eerste les-bi-queer uitgeverij
Inclusief drie boekentips!
De geschiedenis barst van de vrouwen en genderdiverse mensen die liefhadden buiten de lijntjes, al bleven hun verhalen vaak verborgen. De jonge uitgeverij Velvet Publishers, opgericht door Daphne de Heer, Anna Krans en Lian van de Wiel, zet les-bi-queer boeken in het spotlicht.
Hoe werd het zaadje voor Velvet Publishers geplant?
Daphne: “Ik las het boek Heerlijk Monster van Fleur Pierets, een prachtige roman met daarin een informele les-bi-queer literatuurgeschiedenis. Ik zei tegen Anna: ‘Wat zonde dat dit erfgoed niet gewoon toegankelijk en makkelijk beschikbaar is.’ Als je een deep dive op internet doet, kun je wel wat lesbische klassiekers bij elkaar sprokkelen, maar ze zijn niet makkelijk vindbaar in de boekwinkels, en grotendeels Engelstalig.”
Anna: “We begonnen wat naar elkaar te grappen: ‘Nou, als niemand die verhalen uit de vergetelheid redt, dan moeten we het zelf maar doen.’ Die gedachte dook steeds weer in onze gesprekken op, totdat we dachten: waarom ook niet?”
Lian: “Er was niet één uitgeverij die echt vanuit het hart onze verhalen blijvend vertelt. Toen Daphne en Anna me tijdens een etentje vertelden over het plan, was ik direct aan boord. De naam is geïnspireerd door de klassieker Tipping the Velvet van Sarah Waters, waarin hoofdpersonage Nan verliefd wordt op een vrouw die zich als man vermomt in het Londen van de jaren 1890.”
Wat maakt een boek een les-bi-queer klassieker?
L: “Je hebt natuurlijk de bekende en veelgelezen klassiekers, zoals Carol van Patricia Highsmith, maar wij geven vooral boeken uit waarvan we vinden dat ze een klassieker hadden moeten zijn. Dat zijn dus niet per se bestsellers. De eerste klassieker die we uitgeven is De derde vrouw van Natalie Clifford Barney, een lesbian love triangle uit 1926. Ik kende Clifford Barney nog niet, maar zij schreef al bijna 100 jaar geleden over vrouwenliefde, en ook nog eens over een polyamoureuze relatie, met een vanzelfsprekendheid die je vandaag de dag echt niet tegenkomt.”
A: “Het vooruitstrevende karakter van haar werk is iets waar les-bi-queers van nu op voort kunnen bouwen. Het is ons erfgoed. Dit boek kon in die tijd nog niet worden uitgegeven, is veel later pas in haar nalatenschap ontdekt en wordt nu door ons voor het eerst in Nederland uitgegeven. Deze belangrijke les-bi-queer geschiedenis is bijna een eeuw lang verborgen geweest.”
D: “Dus een bestseller was het absoluut niet, het werd niet eens uitgegeven, maar volgens ons is het wel een klassieker. Een klassieker is geschreven door een schrijver die de weg vrijmaakte voor de les-bi-queers die na haar of hen zijn gekomen.”
De missie is duidelijk: les-bi-queer literatuur toegankelijk maken en zo werken aan de representatie die onze gemeenschap nodig heeft. Hoe gaan jullie dat doen, naast het uitgeven van klassiekers?
L: “Naast onze Velvet vintage reeks willen we recente les-bi-queer boeken uitgeven, waaronder vertalingen uit het buitenland. We zijn vooral op zoek naar boeken uit landen waar we niet zo veel over weten, waar queer zijn niet zo makkelijk is.”
D: “Angelsaksische les-bi-queer literatuur wordt vaak al vertaald of mensen lezen het in het Engels. Er zijn regio’s in de wereld waar deze verhalen zich veel moeilijker laten vertellen. Juist die willen we ook laten horen. Dat is best tricky: die verhalen moeten op een discrete manier behandeld worden, want ze zijn extra kwetsbaar.”
A: “Onze laatste tak van sport is les-bi-queer ‘pulpature’, daaronder vallen Ontkiemende liefde en Zij kwam voor hulp. In de jaren vijftig werden er pulpboekjes op broekzakformaat gemaakt, die bij de krantenkiosk op de hoek werden verkocht. Daar stonden erotische verhalen in. Verhalen over verboden liefde tussen vrouwen vormden een populair subgenre.”
D: “De vrouwen gingen na hun faux pas overigens wel altijd terug naar hun man, of dood. Die boekjes waren weliswaar voor mannen bedoeld, maar les-bi-queer vrouwen gingen ze natuurlijk ook lezen. Gaandeweg werden steeds meer van die romans door lesbische auteurs geschreven, veelal onder pseudoniem. Onze ‘pulpature’ is pulp van literaire kwaliteit: een ode aan het genre, om het genre terug te geven aan de mensen voor wie het bedoeld had moeten zijn.”
L: “In onze boeken krijgt les-bi-queer liefde de ruimte om vanzelfsprekend te zijn. Want dat is ze ook.”
3x boekentips!
Renée van Marissing - Ontkiemende liefde
Nadat haar relatie is gestrand, verhuist Sanne vanuit Amsterdam naar een rustig, afgelegen plaatsje. Daar ontmoet ze Luus, een jonge vrouw die op een tuinderij werkt. In de broeikas waar hun ontmoetingen plaatsvinden, slaat meteen een vonk over. Sanne lijkt het plezier van de ongebonden liefde terug te vinden, maar ziet Luus het ook zo?
Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com
Natalie Clifford Barney - De derde vrouw
Een klassieker gecureerd door Fleur Pierets. Geniet van een driehoeksverhouding met twee andere vrouwen, totdat ze zich opeens buitengesloten voelt. Terwijl juist zij het was die deze driekoppige romance initieerde! De derde vrouw geeft een heerlijk inkijkje in de lesbische kringen van Parijs in de jaren twintig en zet je aan het denken over liefde, compromis en jaloezie.
Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com
Minke Douwesz - Zij kwam voor hulp
Nederland, 2084. Het westen van het land is ondergelopen, langs de nieuwe kust woont het gros van de bevolking opgepropt in hoogbouw. Leslie is psychotherapeut in opleiding. Op een dag stapt boswachter Irina haar praktijk binnen. Tegen beter weten in wordt Leslie verliefd op haar patiënt. Kan Leslie bij Irina uit de buurt blijven?
Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com
Winq kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt.