Maude - The Gay Bar

Very vintage: Bea Arthur is op dreef in de ‘Gay Bar’-aflevering van Maude

Leestijd: 2 min

Lang voordat we haar leerden kennen als Dorothy in The Golden Girls, speelde Bea Arthur de vrijgevochten, geëmancipeerde Maude in de gelijknamige sitcom. Die was haar tijd ver vooruit, zo blijkt uit een vilein-grappige aflevering genaamd The Gay Bar, waarin Maude haar homofobe buurman een lesje naastenliefde geeft.

In de jaren zeventig had je All in the Family, die draaide om de politiek-incorrecte Archie Bunker en zijn ietwat oelewapperige vrouw (die hij uitschold voor ‘Dingbat’), zijn uiterst links-liberale dochter en haar Poolse, werkloze echtgenoot. De serie behelste negen seizoenen en liep van 1971 tot 1979.

spin-off

In All in the Family kwam Bea Arthur voorbij als Ediths nicht Maude. Hoewel ze slechts in twee afleveringen te zien was, maakte ze zoveel indruk dat in 1972 een spin-off werd gelanceerd, simpelweg onder de naam Maude. Deze serie bestond uit zes seizoenen en kwam ten einde in 1978. Overigens leidde All in the Family tot nóg vijf andere spin-offs, maar hier blijven we even bij Maude.

Net als bij All in the Family schuwden de schrijvers van Maude controversiële onderwerpen niet. De alcoholverslaving van haar man Walter was een regelmatig terugkerend thema, in een van de eerste afleveringen onderging Maude een abortus, mentale problemen en huiselijk geweld en zelfs een zelfmoordpoging van Walter kwamen voorbij.

homofobe buurman 

In het zesde seizoen zat een aflevering genaamd The Gay Bar. Leuk detail is dat Rue McLanahan in Maude te zien was als de lievige maar verstrooide buurvrouw Vivian. Ze was getrouwd met Dr. Arthur Harmon, een starre, conservatieve Republikein die een benarde kijk op de wereld had. Hij en zijn homofobe standpunten vormen de kern van deze aflevering.

Maude haat Arthur vanuit de grond van haar hart. Dat haar man Walter ze drie dagen te logeren heeft uitgenodigd omdat het huis van de buren wordt gereinigd, leidt al in de eerste paar seconden van de aflevering tot een enorme driftbui bij Maude. Dan stormt Vivian binnen en Maude barst meteen tegen haar los: “Onder geen beding wil ik ook maar iets horen van die kortzichtige uitlatingen van je man!” Waarop Vivian zegt: “Ach, hij is een beetje gespannen, want hij wordt binnenkort misschien gevraagd als hoofd van de afdeling Chirurgie.” Maude riposteert: “Wat een goed idee, want als íémand hoofdchirurgie nodig heeft, is hij het wel.”

fairytale 

Arthur is inmiddels ook binnengekomen, schreeuwend: “Ik hoop dat je tevreden bent, Maude! Want er is zojuist een gaybar geopend in Tuckahoe.” (Dat is het upstate plaatsje vlakbij New York waar ze allemaal wonen.) Hij gaat als een malle tekeer en vraagt aan Maude of zij homoseksualiteit goedkeurt. “Ik oordeel daar niet over, die mensen bestaan gewoon, het is hetzelfde wanneer je me vraagt of ik dwergen goedkeur.” Arthur: “Maar dat is anders, er bestaat niet zoiets als gay dwarfs.” Maude kijkt hem afkeurend aan en zegt: “Kom op, Arthur, je hebt Sneeuwwitje gelezen. Zeven kleine mannen die op die manier samenleven. Wake up and smell the coffee!” Arthur: “But that’s just a FAIRYtale.” Maude: “See?”

Als Arthur maar blijft fulmineren over al die ‘abnormale mensen’ die voor een invasie zorgen in de buurt, begint te roepen dat God tegen homo’s is want dan had hij wel ‘Adam en Steve’ geschapen, en samen met een andere buurtgenoot een actiegroep wil oprichten om de gaybar te verbieden (met de naam Fathers Against Gay Society, oftewel FAGS), grijpt Maude in. Ze besluit om samen met Arthur een kijkje te nemen in de bar om te zien of het er écht zo verdorven aan toegaat als in de gedachten van Arthur.

ons geheimpje

En daar blijkt dat het allemaal mensen zijn zoals hij, een van hen heeft zelfs hetzelfde jasje aan. Het leukst is echter wanneer Arthurs baas ineens binnenkomt en zegt: “Dit wordt ons gezamenlijke geheimpje.” Waarna blijkt dat zijn baas vaste klant is in de bar, Arthur in verbijstering achterlatend.

Hier de complete aflevering van Maude, die soms een beetje traag aandoet, maar ja: zo was de tv in 1978.

Powered by Labrador CMS