Joan Rivers en Dorian Corey - Paris Is Burning

Very vintage: de cast van Paris Is Burning is op bezoek in de talkshow van Joan Rivers

'fierce, ovah & fabulous'

Leestijd: 2 min

Paris Is Burning is de naam van een documentaire over de ballroomcultuur in New York uit 1990. De film geeft een inkijkje in de verschillende ‘houses’ die het tegen elkaar opnamen op de catwalk. Joan Rivers had destijds een talkshow en had de ‘misfits uit de homoseksuele subcultuur’ te gast. Hier de complete aflevering.

Joan Rivers kennen de meesten van haar stand-up comedyshows of haar vileine presentatie van E!’s Fashion Police. Jaren geleden had ze haar eigen talkshow, waarin ze altijd net even verder keek dan de geijkte gasten. Niet gek dus, dat ze de prominenten uit de documentaire Paris Is Burning had uitgenodigd, in haar woorden een ‘cult movie’.

mother of the house pepper labeija 

Te zien is hoe Joans gasten een voor een opkomen en zich al voguend presenteren. Als eerste komt mother of the house Pepper Labeija op, gevolgd door Kim Pendavis, Willi Ninja en mother of the house of Corey, Dorian Corey. Dan voegt Joan Rivers zich bij de queens uit Paris Is Burning, die uitlegt dat dit niet zomaar dragqueens zijn, maar ‘the misfits who fit in’.

Na het eerste reclameblok legt Joan uit hoe de ‘award winning film’ razend populair is en gaat over queers die zich nergens thuisvoelden, maar nu een plek hebben gevonden waar ze zich gewild en geliefd voelen: in de ballroomscene van New York City. Ze kondigt haar gasten nog eens duidelijk aan, en vraagt daarbij hoe ze aangesproken willen worden: “He or she?”

'fierce' en 'ovah' 

Ook uitgenodigd is de regisseur van Paris Is Burning, Jennie Livingston. Pepper Labeija (in de show verkeerd gespeld als ‘Labieja’) legt uit dat de balls begonnen in de jaren vijftig en in de late jaren zestig echt groot werden. Jenny Livingston vertelt over de verschillende categorieën, waarin de queens hun fantasieën waarmaken.

Joan wil weten wat de ‘mother of the house’ precies doet, welke woorden typisch zijn voor de scene (‘fierce’ of ‘ovah’). Ook zijn er fragmenten uit de documentaire te zien en is er een optreden van The House of Ninja. Vervolgens legt Freddy Pendavis uit hoe de punten worden uitgedeeld.

'come on, vogue' 

Een van de hoogtepunten is de scène waarin Joan Rivers danst op de muziek van Madonna’s ‘Vogue’. Na zijn optreden maakt Willi Ninja nog even duidelijk dat de dansers in Madonna’s ‘Vogue’-video heel goed zijn, maar slechts een schijntje laten zien van waar de ballroomcultuur voor staat.

De show eindigt met mensen uit het publiek die worden beoordeeld door de queens uit Paris Is Burning. En dan is de show ineens ‘ovah’, zoals Joan het noemt. Hier de beelden!

 

 

Powered by Labrador CMS