very vintage

Ian McKellen in Edward II

Video: de eerste liefdeskus tussen twee mannen op tv – met Ian McKellen in 1970

Geen kuis kusje, maar hartstochtelijk en historisch

Leestijd: 2 min

Ian McKellen en James Laurenson zorgden in 1970 voor spektakel op de Britse tv. Slechts drie jaar nadat homoseksualiteit was gedecriminaliseerd, waren ze te zien in het toneelstuk Edward II, waarin ze elkaar hartstochtelijk zoenden. Dat stuk werd uitgezonden door de BBC. Hier de beelden!

Eerder deze maand werd bekend dat acteur James Laurenson op 84-jarige leeftijd is overleden. Hij werd in 1940 geboren in Nieuw-Zeeland en verhuisde later naar het Verenigd Koninkrijk, waar zijn acteercarrière van start ging. Hij was onder meer te zien in Coronation Street, The Crown en in Matilda: The Musical, zijn allerlaatste rol.

allereerste homokus 

Hoewel hij zelf niet gay was, wordt Laurenson liefdevol herinnerd als onderdeel van een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van lhbtiq+-popcultuur: hij was de helft van de allereerste ‘homokus’ op de Britse televisie. En die andere helft? Dat was sir Ian McKellen.

In 1970 speelden de acteurs in een productie van Christopher Marlowe’s klassieke renaissancetoneelstuk Edward II in het Picadilly Theatre in Londen. McKellen speelde het titulaire personage in een van zijn eerste doorbraakrollen, met Laurenson als Piers Gaveston, de ‘favoriet’ van de koning, ook wel een beleefde, ouderwetse manier om te zeggen dat de twee geliefden waren.

hartstochtelijk en historisch 

De productie was een sensatie en de bezoekersrecords voor de Picadilly werden verbroken. De BBC besloot daarom een registratie van het stuk en uit te zenden, wat ertoe leidde dat een hartstochtelijke en historische kus tussen McKellen en Laurenson in heel het Verenigd Koninkrijk op tv was te zien.

Het was geen kuis kusje op de lippen, of een nepknuffel terwijl de acteurs met hun rug naar de camera stonden gekeerd – het was een kus vol vurige emoties die best een tijdje duurt.

primeur

Het was niet alleen een primeur voor de BBC, maar het moment wordt door sommigen beschouwd als de eerste man-tot-man-kus die ooit op televisie werd uitgezonden. Wanneef je bedenkt dat homoseksualiteit slechts drie jaar daarvoor was gedecriminaliseerd in het VK, heeft dat des te meer impact.

Enkele jaren geleden vertelde Ian McKellen over de zoen dat deze niet bedoeld was om mensen te shockeren of om mensen voor te lichten, maar gewoon onderdeel van het succesvolle toneelstuk.

persoonlijk dankbaar

Zelf zat McKellen nog in de kast toen Edward II werd uitgezonden. “Ik heb dat stuk niet gedaan omdat ik op een missie was om mensen over homoseksualiteit te vertellen en zeker niet over die van mijzelf. 

Hij vervolgt: “Ik hoor van mensen die ik niet persoonlijk ken dat ze me persoonlijk dankbaar zijn voor die kus. Iemand had met zijn ouders in Indiana naar de kus gekeken, waarna ze een goed gesprek met elkaar hebben gehad. Nu is hij een gelukkig getrouwde man. Dat is toch geweldig!”

zachte lippen 

Over Laurenson zei McKellen dat hij nog altijd dankbaar is voor de kus die ze deelden. Of meerdere kussen, liever. Edward II liep bijna een jaar voorafgaand aan de BBC-uitzending, wat betekende dat de acteurs avond na avond de lippen tegen elkaar moesten houden. “Ik herinner me nog de zachtheid van de lippen van James”, schreef McKellen ooit. “Wat een bonus was tijdens de run.”

Uiteindelijk vertelde de acteur in 1988 in een radio-interview dat hij gay is – als een van de weinigen in die tijd.

video 

De volledige opname van Edward II is te vinden op YouTube, waarbij het grote moment rond 17:20 uur plaatsvindt. Even doorklikken naar YouTube zelf, aangezien het afspelen op andere websites is uitgezet.

Bron: Queerty

Powered by Labrador CMS