Being Gay in London in the 1930s

Video: zo zag gay nightlife eruit in het Londen van de jaren dertig

Bekijk hier een documentaire uit de jaren tachtig

Gepubliceerd
Leestijd: 2 min

In de jaren dertig van de vorige eeuw was er in Londen een levendige subcultuur voor gays die onbekend was bij het grote publiek. Zogeheten ‘sisters’ ontmoetten elkaar in verborgen nachtclubs in de Britse hoofdstad. Er is nu een documentaire opgedoken over die scene. Bekijk hier Being Gay in the Uk in the Thirties – A Very Special Documentary You Won’t Want to Miss.

Being Gay in the Uk in the Thirties is gemaakt in de jaren tachtig en was onderdeel van de baanbrekende tv-serie Gay Life. In deze aflevering vertelt Gifford Skinner hoe het was om homoseksueel te zijn in de jaren dertig. Hij haalt herinneringen op aan een tijd waarin homoseksualiteit nog verboden was – sterker nog: het woord homoseksueel of gay werd nog niet gebruikt zoals we die kennen in de huidige context.

sisters met een camp name 

Skinner vertelt over Trocadero, wat de centrale plaats was in het nachtleven voor gays in de jaren dertig. In een bovenzaaltje ontmoetten welgestelde mannen elkaar, alwaar ze een exclusief kliekje van gelijkgestemden vormden. Ze noemden zichzelf en elkaar ‘sisters’ en iedereen had een ‘camp name’. Veel mensen hadden een dienend beroep in West End, tegenwoordig het hart van de Londense gay scene.

Deze subcultuur was niet bekend bij een groot publiek. Homoseksualiteit was een zonde en verboden bij wet. Er leefde veel angst, maar toch kon er veel, vertelt Skinner. “We werden nauwelijks vervolgd, er was veel vrijheid in West End. Zeker op bepaalde uren: vanaf zeven uur ’s avonds was de straat van de sisters.”

op zoek naar echte mannen 

Die sisters kwamen overigens niet samen om te daten. Daarvoor kenden ze elkaar te goed. “Het is toch raar om met je vrienden het bed in te duiken”, zegt Skinner daarover. “Bovendien: wij waren op zoek naar ‘echte mannen’. Dus die haalden we van buiten. Die echte mannen waren ruimschoots voorhanden. Ondanks het feit dat homoseksualiteit verboden was, kon je vrij eenvoudig mannen ontmoeten om seks mee te hebben. In het Hyde Park pikte je jongens op uit de working class, vaak ook soldaten.”

Het concept ‘homoseksueel’ bestond nog niet. Dus die mannen vonden het niet erg om in ruil voor geld met je mee te gaan, aldus Skinner. “Ze kregen ervoor betaald, zonder dat dit effect had op hoe ze over zichzelf dachten. Queer of gay was nog geen ding.”

negatieve lading 

In het tweede deel van de documentaire is te zien dat hier snel een einde aan kwam. Met wetenschappers die zich verdiepten in homoseksualiteit, veranderde ook het maatschappelijk bewustzijn omtrent homoseksualiteit en kreeg het woord een negatieve lading. Het uitgaansleven moest hierdoor weer de anonimiteit in.

being gay in the uk in the thirties bekijk je hier:

Powered by Labrador CMS