Vier roze supporters roepen op: “Durf wedstrijd echt te staken bij homofobe spreekkoren”
Afgelopen zondag was het weer raak bij Vitesse-Utrecht en klonk het vanaf de tribunes: “Yes, yes, yes, het zijn de homo’s van Vitesse.” Vier roze supporters zijn het nu zat en roepen de KNVB op nu eens écht in te grijpen: staak de wedstrijd bij dergelijke homofobe spreekkoren.
In een artikel op de opinipagina’s van de Volkskrant hebben vier supporters zich gezamenlijk uitgesproken tegen de discriminatie van lhbtq’s in de voetbalstadions. Ze schrijven: “Waar discriminatie van lhbti+’ers op scholen en op de werkplek actief wordt bestreden, wordt tegen scheldkoren in voetbalstadions nog onvoldoende opgetreden, ondanks richtlijnen van de KNVB.
Dat staat in schril contrast met het motto van de voetbalbond: ‘Ons voetbal is voor iedereen!’ Kennelijk is iedereen welkom, maar moeten supporters met een lhbti+-achtergrond gelaten de spreekkoren over zich heen laten komen. Ze voelen zich onveilig en niet thuis in voetbalstadions.”
Actieve aanpak is mogelijk
De vier wijzen erop dat een actieve aanpak tegen discriminerend gedrag van supporters mogelijk is. Na de spreekkoren tegen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in Den Bosch werd in een paar weken tijd voor de aanpak van racisme en discriminatie in het betaald- en amateurvoetbal door ministeries, de KNVB en andere maatschappelijke partners het plan Ons Voetbal Is Van Iedereen in elkaar getimmerd.
Maar dat is niet genoeg, volgens de vier. Ze schrijven: “Wij vragen om meer urgentie en actie van de KNVB. Tijdens een gesprek met de Roze Supporters verwees de KNVB naar het ontbreken van een wettelijke basis en legde de verantwoordelijkheid bij de clubs. Bij de wedstrijd Nederland-Duitsland was de KNVB echter zelf de organisator en werd, ondanks duidelijk hoorbare spreekkoren, niet ingegrepen.
De richtlijn bestrijding verbaal geweld uit het Handboek Competitiezaken seizoen 2021-2022 is duidelijk. De stadionspeaker kan het publiek dringend verzoeken de spreekkoren te beëindigen. Als de spreekkoren aanhouden, kan de scheidsrechter op verzoek van organisatie (de KNVB of de thuisclub) de wedstrijd tijdelijk staken.”
Aanbevelingen
In het artikel doen de vier een aantal aanbevelingen, zoals: ga de dialoog aan met lhbtq-belangenorganisaties en roze supporters. En ga in gesprek met burgemeesters en gemeenten om ook buiten de stadions voor lhbtq’s een veilige omgeving te garanderen en actief op te treden tegen discriminatie. Instrueer scheidsrechters om wedstrijden daadwerkelijk te staken als publiek doorgaat met kwetsende spreekkoren.
En zo zijn er meer aanbevelingen die kunnen bijdragen aan een gezond, veilig en sportief klimaat in de stadions. Het complete artikel lees je hier.
Coverbeeld: Istock