Meerouderschap

VVD wil meerouderschap regelen met initiatiefwet

“Meerouderschap is een maatschappelijke werkelijkheid”

Leestijd: 2 min

VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen wil meerouderschap met een initiatiefwet regelen. Ze maakte dat op 3 april bekend in de Volkskrant. COC en Meer dan Gewenst, die samen al jaren voor een meerouderschapswet pleiten, zijn blij met de aankondiging.

“Het is een hoopvol signaal dat Ingrid Michon de impasse rond meerouderschap op deze manier wil doorbreken”, aldus de belangenorganisaties. “Zodat kinderen en ouders in meeroudergezinnen straks eindelijk de wettelijke bescherming krijgen die ze, net als alle andere gezinnen, verdienen.”

anders dan vijftig jaar geleden

“Meerouderschap is een maatschappelijke werkelijkheid”, zegt Michon over haar initiatief in de Volkskrant. “Kinderen groeien op in andere gezinnen dan vijftig jaar geleden. Dat moeten we netjes regelen.”

Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) maakte op 10 maart bekend dat het kabinet meerouderschap voorlopig niet wettelijk gaat regelen, ondanks tal van positieve adviezen van deskundigen. COC en Meer dan Gewenst noemden dat besluit ‘onbegrijpelijk’ en riepen de Kamer op tot actie.

breed draagvlak

De Staatscommissie Herijking ouderschap adviseerde de regering al in 2016 unaniem tot invoering van een meerouderschapswet. Uit een regeringsonderzoek onder professionals en wensouders bleek recent dat er breed draagvlak is voor zo’n wet. Ook de Raad voor Jeugdbescherming schreef onlangs, net als de Raad voor de Kinderbescherming, aan het kabinet dat een meerouderschapswet in het belang is van kinderen.

Veel politieke partijen, waaronder coalitiepartij VVD, beloofden in COC’s Regenboog Stembusakkoorden van 20232021en 2017 om meerouderschap en -gezag te regelen.

tal van problemen

Steeds meer kinderen groeien op in een meeroudergezin. Bijvoorbeeld bij een heteroseksuele vrouw en een homostel die bewust vanaf de geboorte samen een gezin starten. Deze ouders willen de zaken voor hun kinderen net zo goed regelen als andere gezinnen. Maar de wet maakt dat onmogelijk. Want in Nederland mag een kind nu maar maximaal twee ouders hebben.

Dat leidt tot tal van problemen voor kinderen en hun ouders. Zo mag de ‘niet-officiële ouder’ bijvoorbeeld geen toestemming voor geven voor een medische behandeling van het kind. Ook lopen meeroudergezinnen tegen tal van juridische problemen aan bij het bezoeken van ouderavonden op school, het openen van een spaarrekening, op vakantie, bij een schenking of erfenis voor het kind, et cetera.

gebrek aan erkenning is pijnlijk

Het gebrek aan wettelijke erkenning is pijnlijk voor kinderen en meeroudergezinnen. Want hoe leg je je kind uit dat hun derde of vierde ouder, die ze vanaf de geboorte heeft opgevoed, volgens de wet niet meer is dan een wildvreemde?

Daarom pleiten Meer dan Gewenst en COC al meer dan tien jaar voor een goede meerouderschapswet, bijvoorbeeld met een grote publieksacties tijdens Pride Amsterdam.

Powered by Labrador CMS