very vintage

Waarom Chers discohit ‘Hell on Wheels’ het ultieme Pride-anthem is – maar helaas compleet vergeten

Leestijd: 3 min

In 1978 stapte Cher op de discotrein – net als tientallen andere artiesten die zich dankzij het massale succes op het genre stortten. Dat leidde vaak tot weinig goeds, maar in het geval van Cher leverde het zeker één parel op: ‘Hell on Wheels’. Met Cher in een zebra-met-zuurstokroze outfit op rolschaatsen, dragqueens (toen al!) en heel veel man candy is dit een puur Pride-anthem. Maar helaas wel compleet vergeten. Een mini-analyse.

Het is 1978. Chers carrière zit behoorlijk in het slop, nadat ze in de sixties was doorgebroken als de langste helft van het duo Sonny & Cher. Samen scoorden ze hits met ‘Little Man’ (geen verwijzing naar Sonny), ‘I Got You Babe’ en ‘The Beat Goes On’. Ook waren de twee succesvol als semi-ruziënd duo in hun eigen Sonny & Cher Show op de Amerikaanse tv.

'sunny' en andere solohits' 

Tussendoor bracht Cher ook al solosingles uit, zoals ‘Sunny’ (nummer 1 in Nederland) in 1966 en ‘Gypsys, Tramps & Thieves’ in 1971. Toen Cher en Sonny uit elkaar gingen, besloot ze definitief solo te gaan en volgden hits als ‘Half Breed’ in 1973 en ‘Dark Lady’ een jaar later. Maar toen droogde de stroom hits op en besloot Cher dat ze het vooral van haar tv-werkzaamheden moest hebben.

 Het hitsucces keerde pas terug in 1987, toen Cher haar comeback maakte met een steviger rockgeluid. ‘I Found Someone’ werd in dat jaar een wereldhit en twee jaar later ging het pas echt weer los voor Cher met ‘If I Could Turn Back Time’. Daarvoor had ze sporadisch nieuw werk uitgebracht, waaronder een discoplaat in 1978 die een bescheiden hitje voortbracht in de vorm van ‘Take Me Home’. Maar hier gaan we het over die ene andere single hebben van Prisoner, zoals haar dansbare album heet: ‘Hell on Wheels’!

Waarom is ‘Hell on Wheels’ zo’n fijn Pride-anthem? Omdat het een supertoegankelijk nummer is dat je meteen herkent als een Cher-track, ondanks de dwingende discobeat die je (zeker toen) niet direct met haar zou associëren. En disco + toegankelijkheid = gezellig & gay. Maar waarover we het hier vooral willen hebben is de video, die voor 1978 absoluut vooruitstrevend is te noemen.

We beginnen met een neonverlichte weg en een zon die aan de horizon gloort. Een nieuwe dag voor Cher om te stralen. 

Hell on Wheels

Dan volgt een close-up van een rolschaats en je weet meteen: dit wordt camp. Wat we dan nog niet weten: het is Cher herself die erop voortbeweegt.

Hell on Wheels

Cher, die er in ‘Hell on Wheels’ ongeveer precies zo uitziet als gisteren, is klaar voor haar close-up.

Hell on Wheels

Plots wordt Cher op de hielen (wielen) gezeten door een sigaarrokende man in een truck.

hell on wheels

Cher maakt zich uit de voeten als de truck haar nadert en dan zien we ook voor het eerst pas goed wat ze aanheeft: een zuurstokroze outfit die deels bestaat uit zebraprint! Wow!

Hell on Wheels

Dan blijken er twee mannen in de truck te zitten die niet alleen elkaar erg leuk vinden, maar ook de roze kont van Cher. Speciaal voor hen draait ze een pirouetje voor de truck, die plots een beetje harder begint te glimmen.

Hell on Wheels

Haaaaai Cher!

hell on wheels

Oh my God, wat is zij leuk zeg!

Maar dan gaat het gruwelijk mis. Net als de chauffeur gas geeft omdat Cher nauwelijks is bij te benen op haar rolschaatsen, lokt ze de mannen als een sirene in de val met haar muziek.

Overal gruzelementen. Maar wél prachtig uitgelichte gruzelementen en een stralende Cher.

Het trio, dat elkaar nog niet echt heeft leren kennen, strijkt neer in een dorpje waar toevallig net deze dames een tussenstop hebben gemaakt. 

Hell on wheels

Net als deze woestbehaarde spierbundel.

En deze verschijning met prachtige bandana en dito snor, begeerlijk aan zijn flesje lurkend.

Zo te zien is er net een ongeluk gebeurd. Of zou Cher hier ook al hebben huisgehouden?

Hell on Wheels

Cher neemt polshoogte en zelfs de agent - met leren pet en donkere zonnebril, hoe Village People wil je het hebben - krijgt het warm als Cher voorbijrolt in haar sexy schaatspak.

Deze omstander moet er een beetje van kwijlen als hij Cher in het oog krijgt.

Het is inmiddels zo 'hot' op het plaats delict dat een van de dames - we noemen haar hier even Bette Midler - zichzelf koelte toewuift met een Playboy.

Anderen beginnen zich spontaan uit te kleden nu.

Hell on wheels

Dominique Deveraux vertrouwt het zaakje niet. Of is ze gewoon jaloers op Chers hete rolschaatspak?

Hell on Wheels

Maar dan besluiten de village people dat ze zich net zo 'free' willen 'feelen' als Cher, Dominique incluis. Met z'n allen besluiten ze Cher te volgen.

"Let's rock, hell on wheels, let's rock, come on and rock it with me, I'll make you feel so free, yeah!"

In de rechter bovenhoek is te zien dat de truckers uit het begin ook zijn aangesloten bij Chers nieuwe chosen family. Samen gaan ze de wereld bevrijden. Samen mogen ze straks allemaal net zo'n zuurstokroze zebrapakje aan als Cher.

The end. En ze leefden nog gay en gelukkig. En hopelijk hebben we hiermee Chers 'Hell on Heels' aan de vergaytelheid ontrukt, want dit lied verdient het om gehoord te worden maar vooral: gezien!

Powered by Labrador CMS