Werkstraf geëist voor mishandeling homostel Arnhem
‘Homohaat is geen motief’
Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft afgelopen maandag werkstraffen van 120 tot 180 uur geëist tegen de vier jongens die terechtstonden voor de mishandeling op Ronnie en Jasper uit Arnhem. De slachtoffers werden in april vorig jaar met een betonschaar in elkaar geslagen.
De vier minderjarige verdachten werden beschuldigd van openbaar geweld. Homohaat werd ze niet ten laste gelegd, daar was volgens het OM te weinig bewijs voor.
Betonschaar
Ronnie en Jasper liepen in de nacht van 2 april 2017 na een avondje stappen hand in hand over de Nelson Mandelabrug in Arnhem. Daar werden ze in elkaar geslagen door vijf minderjarige jongens. Volgens de slachtoffers gebruikte een van hen daarbij een betonschaar. Ronnie verloor door het geweld een aantal tanden.
Lange baan
Enkele verdachten claimden destijds dat de slachtoffers de confrontatie zelf hadden opgezocht, maar zij besloten geen aangifte te doen. Advocaat Sydney Smeets, die het stel vertegenwoordigt, berichtte vorig jaar nog dat het OM de zaak op de lange baan leek te schuiven. “Dat is zwaar voor mijn cliënten, die nog psychologische ondersteuning krijgen voor wat er is gebeurd.”
In eerste instantie werden de verdachten na de aanhouding weer snel vrijgelaten, met het oog op hun leeftijd en omdat de onderzoeksrechter de kans op herhaling klein achtte.
Alle mannen hand in hand
Het incident leidde tot grote verontwaardiging en trok internationale media-aandacht. De Arnhemse homohoreca organiseerde een demonstratie voor het mishandelde stel op het Jansplein. “Dit onrecht moeten we niet over ons heen laten gaan. Het is tijd voor een signaal naar de samenleving”, aldus organisator Arold Dingemans destijds. Na een oproep van Barbara Barend liepen diverse politici en BN’ers hand in hand over straat om een statement te maken tegen homofobie.
Over het anti-homogeweld in Arnhem: Wat in de media soms wat minder aandacht kreeg is dat de verdachten die avond in de stad waren met een betonschaar om fietsen te stelen. De verdachten hebben dat (na confrontatie met camerabeelden en getuigen) ook toegegeven. (Draadje)
— Sidney Smeets (@SmeetsLaw) 27 maart 2018