interview

Hermanus

Zanger Hermanus “Het ontbreekt in Nederland aan echte grote Nederlandstalige popartiesten”

Hij vertelt over zijn nieuwe EP De Gedoodverfde Verliezer

Leestijd: 2 min

Queer artiest Hermanus maakt synth-overgoten beats met melodieuze teksten, oftewel ‘sad bops’. Zijn teksten zijn ontwapenend en autobiografisch en hij heeft een opvallend lage stem. Vandaag verschijnt zijn nieuwe EP, genaamd De Gedoodverfde Verliezer. Aan Winq vertelt hij over de diepere betekenis van zijn muziek. “Ondanks dat verpak ik alles wel in een dansbaar poppy jasje.”

Zijn voornaam is Sjoerd, maar zijn tweede naam is Herman. Vandaar de artiestennaam Hermanus. In 2023 bracht hij zijn eerste EP uit, die hij sip heeft genoemd. Vandaag is er een nieuwe EP verschenen die de naam De Gedoodverfde Verliezer heeft gekregen. Hierop staan wederom ‘sad bops’ die een diepere laag hebben.

dansbare hooks, introspectieve vibes

De teksten van Hermanus zijn namelijk ontwapenend en autobiografisch, doordrenkt met persoonlijke verhalen die je direct meevoeren in zijn wereld. Hij balanceert moeiteloos tussen dansbare hooks en introspectieve vibes, waardoor elke track zowel een banger als een luisterervaring wordt.

Hermanus

Op vrijdag 28 februari houdt Hermanus een releaseshow in Bitterzoet in Amsterdam. Maar voor het zover is, vraagt Winq hem het hemd van het lijf over zijn obsessie voor muziek, de betekenis van De Gedoodverfde Verliezer en zijn toekomstplannen.

Wat heb jij met muziek? “Ik was altijd al obsessed met (pop-)muziek, visuals, foto’s, campagnes. Dus ik schreef altijd al korte songteksten of nam melodieën op in mijn voicenotes. Toen miste ik alleen nog de ballen om dit om te zetten naar iets concreets.”

Hoe ben je uitgekomen bij het genre dat je nu zingt? “Toen ik artiesten als Eefje de Visser, Spinvis en later ook Froukje ontdekte, kwam ik erachter hoe mooi Nederlandstalig kan zijn. Mijn eerste single ‘Paniek’ heb ik in een avond geschreven en vanaf toen in het balletje gaan rollen. Aangezien ik geen label of iets heb ben ik zelf producers, fotografen, poppodia en bandleden gaan benaderen.”

Je zingt zogeheten ‘sad bops’. Hoe ben je daarop gekomen? “Haha ja klopt. Die term is in het leven geroepen door mijn beste vriend. Al mijn nummers gaan ergens over. Van het hebben van paniekaanvallen, verslaving, eenzaamheid en rouw. 

Ondanks dat verpak ik alles wel in een dansbaar poppy jasje. Ik wil dat het publiek aan het dansen is, de tekst hoort en zich dan opeens afvraagt ‘maar gaat het wel goed?’. Die vervreemding vind ik interessant. Vandaar de term ‘sad bops’.

Ik denk dat artiesten als Stippenlift dit ook heel mooi weten over te brengen. Muziek moet óók een luisterervaring zijn.” 

Wat kun je vertellen over je EP De Gedoodverfde Verliezer? “Mijn vorige EP sip leunde op het thema mentale gezondheid. Mijn nieuwe EP De Gedoodverfde Verliezer gaat over iets, iemand of jezelf verliezen. Zo is mijn persoonlijke favoriet de boterzoete ‘Making memories 4-ever’. Het is een ode aan mijn zus die we in 2023 zijn verloren. 

Maar er staat ook een extremer nummer op genaamd ‘allelichtendieflikkeren’. Deze gaat over het feit dat wij als samenleving verliezen door keer op keer niet te stemmen op politieke partijen die zich inzetten voor het klimaat.”

Tot slot: wat zijn je plannen voor de komende tijd? “Op 28 februari, de week na de release van mijn EP, speel ik een show in Bitterzoet in Amsterdam. Een geweldige avond waarin we alle nummer heel mooi live gaan vertalen met mijn band. En op 1 maart sta ik in het voorprogramma van Stippenlift in Roodkapje in Rotterdam.

Het zou geweldig zijn zoveel mogelijk queer luisteraars te treffen bij de liveshows, omdat ook dit zo’n belangrijk onderdeel is waarom ik dit doe. Het ontbreekt in Nederland aan echte grote Nederlandstalige popartiesten.”

bitterzoet en beluisteren

Hermanus is op 28 februari te zien in Bitterzoet in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en tickets

Luister naar De Gedoodverfde Verliezer op Spotify.

Hermanus
Powered by Labrador CMS